Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Hessam från Partille har hittat hem på debutskivan

Hessam är indieartisten från Partille som har kämpat länge med att hitta sitt sound och språk. På debutalbumet tycker han sig äntligen ha lyckats.
– Helt plötsligt kände jag att jag kunde göra vad fan jag ville, säger han.

Någonting har släppt för Hessam Esfahani. Efter år av musikaliskt sökande har han hittat hem. Första albumet "Here comes the rain" har precis kommit och Hessam kan knappt vänta på att sätta i gång med nästa.

– På releasedagen var jag i studion och jobbade hela dagen. På kvällen hade jag en liten middagsbjudning för att fira, men egentligen ville jag bara till studion igen.

Men det har varit en lång väg hit. Hessam har gått igenom både jobbiga tonår och tvivel på sitt skrivande.

– Det var här vi satt och skolkade, säger Hessam och blickar ut över det folktomma caféet i entrén till Partille Gymnasium där GP möter honom.

LÄS MER: Superstjärnan Burna Boy i Partille Arena

– Alla sa typ "Hessam, går du caféprogrammet?". Men det var även här jag bestämde mig för att jag skulle göra musik på heltid. Jag hade skitdåliga betyg och insåg att jag inte skulle kunna göra mycket annat.

Stökiga tonår

Han beskriver tonåren i Partille som stökiga. Hessam själv var mest "busig i skolan" men en nära familjemedlem hade ett missbruk som påverkade hela familjen.

– Mycket kretsade runt den personen. Nu när jag kan vara lite hobbypsykolog så tänker jag att det kanske var därför jag ville bli artist. För att jag inte var sedd.

Musiken blev ett utlopp för känslor. Som treåring stod Hessam och mimade med sked framför MTV. Senare lärde han sig spela gitarr och startade band. I gymnasiet blev det mer seriöst.

– Vi gjorde stenhård dödsmetall. Jag var så arg, hårdrocken blev min boxningssäck. Jag gick in i replokalen och bara vrålade. Om jag inte kom hem med lite tinnitus så var det liksom inget bra.

LÄS MER: Partilleguiden: Kulturevenemangen som genomförs trots pandemin

Hårdrocken hängde med länge, men för varje låt han skrev blev det mer poppigt.

– Till slut stod jag vid ett vägskäl där jag bara: nu är det är för poppigt för rockarna och det är för rockigt för popparna och ingen gillar det jag gör.

Gjorde indiepop på svenska

Men några började gilla det Hessam gjorde. Efter att ha bytt språk till svenska lyckades han få skivkontrakt och släppte EP:n "Främling" 2016. Fem organiska indiepop-låtar med Göteborgsreferenser och texter om utanförskap. Men det kom inte helt naturligt.

– En kväll insåg jag bara: jag kan inte skriva bra svenska texter. Jag ska skriva på engelska.

Hessam sa upp dealen med skivbolaget. Nu var han tvungen att sköta allting själv, vilket var både befriande och jobbigt. Till slut kom skaparlusten tillbaka.

– När man slutar jaga något så kommer det till en i stället. Jag började lyssna mycket på gammal musik och fastnade för 80-tal. Sådant jag lyssnade på när jag var riktigt liten. Prince, Michael Jackson och Madonna. Jag kände bara "fan, jag vill göra något sådant här".

Producerade och skrev debutplattan själv

Det blev startskottet för debutalbumet. En 80-tals-inspirerad elektrofunkig popskiva som han skrivit och producerat helt på egen hand.

– Det var första gången i mitt liv jag inte hade några ramar. Innan hade jag bara begränsat mig själv, nu kände jag att jag kunde göra vad fan jag ville.

LÄS MER: Studentutspring utan anhöriga i Partille

De flesta låtarna handlar om kärlek och hjärtesorg. Men det finns också låtar om depression, missbruk och sömnparalys. Nu väntar mer studiotid för att förhoppningsvis släppa en EP i höst och sedan sätta i gång med nästa album. Live-biten får han skippa i och med den rådande pandemin.

– Det gör mig inte så mycket. Corona har inte påverkat mig som artist, det har alltid varit för jävligt och det är en tuff bransch. Jag älskar att spela live, det är det jag lever för. Men jag försöker se möjligheterna. Vi kör vidare, säger Hessam.

Namn: Hessam Esfahani.

Ålder: 35 år.

Bor: Stockholm.

Uppväxt: Partille.

Aktuell: Med debutalbumet "Here comes the rain" som släpptes 22 maj.

Hessams Partille-tips: Brattefjäll, "ett skitfint berg med utsikt över hela Partille".

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatt och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.