Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).
Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S). Bild: Anders Ylander

Hermansson (S) är bekymrad över kritiken

Först fick staden kritik för det planerade eventet med filmen Burka Songs 2.0. När det ställdes in har kritiken handlat om kommunens kultursyn. Nu svarar kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).
– Jag måste säga att kritiken verkligen bekymrar mig, skriver hon.

ANNONS
|

Den 14 mars skulle filmen Burka Songs 2.0 visas och följas av ett panelsamtal på Blå stället. Efter kritik om att det efterföljande samtalet hade en för ensidig panel som gav plats åt extremister valde Göteborgs stad att ställa in evenemanget.

LÄS MER: Sonesson: Låt Burka Songs 2.0 bli en kommunal lärdom

– Vi skulle ha tänkt till ordentligare, sa stadens mänskliga rättigheter-chef Klas Forsberg.

Men även det beslutet har kritiserats från flera olika håll.

Kritik från GP:s kulturchef

Filmens regissör menar att staden viker sig för kritik som bygger på felaktiga uppgifter och att det snarare bekräftar problematiken – tolkningsföreträde och vem som blir lyssnad till – som samtalet skulle handla om.

ANNONS

LÄS MER: Göteborgs stad utövar censur

Även GP:s kulturchef Björn Werner har riktat hård kritik mot kommunen i en kulturkrönika. Han menar att kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson ger uttryck för en oroväckande kultursyn.

Nu svarar Hermansson på kritiken i ett blogginlägg där hon skriver att staden ska motarbeta – inte agera arena för – extremism.

Hermansson: Staden ska sätta gränser

– Som jag uppfattar det vill mina kritiker inte att staden ska sätta gränser mot extremism. Jag tycker tvärtom. Det finns en låt gå-attityd i kritiken som inte baseras på resonemang eller värderingar, som i stället gör att man relativiserar och hyllar relativiserande för att man inte orkar ta i de svåra frågorna, säger hon till GP.

De hårdaste angreppen har kommit från GP:s kulturchef, menar Hermansson och påpekar att staden inte ska skilja på olika sorters extremism.

Hon beskriver situationen i Göteborg som allvarlig. Med IS-krigare som länge varit ett svårt dilemma för staden, attacken mot synagogan och högerextrema våldsbrott i staden.

LÄS MER: Filmvisning och samtal ställs in efter kritiken

– Personerna som skulle delta i samtalet har i andra sammanhang försvarat terrorister och avfärdat antiterror-insatser mot IS-krigare. Jag vill inte att staden ska legitimera personer med sådana åsikter även om samtalet nu skulle handla om någonting annat. Det gäller även om det är högerextrem, från vänster eller religiöst motiverad extremism.

ANNONS

"Göteborgs stad är inte värderingsfri"

Vidare konstaterar Hermansson att det står vem som helst fritt – även extremister – att skapa och propagera inom lagens gränser.

Men att staten är skyldig att ge människor möjlighet att uttrycka sig är inte detsamma som att staden har en skyldighet att ge extremister plattformar för det, säger Hermansson och poängterar att staden har ett ansvar att motarbeta extremism.

– Göteborg stad är inte värderingsfri. Det är en organisation där demokratiska värderingar ska styra och där ickedemokrater inte har en plats. Vi måste kunna sätta gränser för vad vi inte kan acceptera. Jag tycker att vi gick över den, inte med själva filmen, men med det planerade samtalet efteråt.

ANNONS