Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henry Moores skulptur flyttar in på Konstmuseet

Bronsskulpturen Vilande figur av Henry Moore plockades bort från Slottsskogen 2012. Nu har den fått en ny placering i Konstmuseets entréhall.

Konstverket tillhör Göteborgs stad och köptes in 1961. Fram till för tre år sedan stod den vid Lilla Dammen i Slottsskogen. Där utsattes den för skadegörelse.

- Tydliga brytmärken indikerade att risken var överhängande för att skulpturen skulle bli förstörd, den hade också sprickskador och hade utsatts för klotter, säger Isabella Nilsson, chef för Konstmuseet.

Fram till nu har skulpturen stått i ett magasin där den restaurerats efter konstens alla regler, bland annat har representanter för Henry Moores foundation varit inblandade. Och så har den fått en ny sockel.

- Henry Moores skulptur har ett stort värde för Göteborg och då menar jag inte bara i pengar, det är många som har starka känslor förknippade med den, som kanske stämt träff där. Vi vill gärna att Mooreskulpturen fortsätter att vara en träffpunkt.

Isabella Nilsson beklagar att ett offentligt verk som är avsett att placeras utomhus måste flytta in men tycker att verket fått en bra placering med tanke på omständigheterna.

- Man kan se det från utsidan, det är synligt för många besökare samtidigt som det är skyddat. Att visa en skulptur av en känd konstnär i entrén ger också en signal om att museet har en fin samling med internationella verk i toppklass.

Att det skulle stå ute på Götplatsen ser hon inte som ett alternativ.

- Götaplatsen är ganska öde mitt i natten. Utsmyckningar har stulit tidigare, även bronshandtagen till Konsthallen skruvades bort och försvann.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.