Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu har det blivit klart att det kommer att bli den tyske konsertpianisten Henning Ruhe som ska efterträda Langridge som konstnärlig ledare. Bild: Wilfried Hösl
Nu har det blivit klart att det kommer att bli den tyske konsertpianisten Henning Ruhe som ska efterträda Langridge som konstnärlig ledare. Bild: Wilfried Hösl

Henning Ruhe blir ny konstnärlig ledare för Göteborgsoperan

Efter sommaren slutar Stephen Langridge som konstnärlig ledare för opera och drama på Göteborgsoperan. Efterträder honom gör den tyske konsertpianisten Henning Ruhe som är chef på Bayerische Staatsoper i München.

I augusti förra året blev det klart att säsongen 2018/2019 skulle bli den sista för Stephen Langridge på Göteborgsoperan. Langridge har blivit utsedd till ny konstnärlig ledare för det brittiska operahuset Glyndebourne och avbryter därför sitt förordnande på Göteborgsoperan som egentligen skulle ha pågått till 2021.

LÄS MER: Stort internationellt intresse för chefsjobbet på operan

– Uppdraget för Glyndebourne är det enda som jag skulle kunna lämna Göteborgsoperan för, sa Stephen Langridge 2018 enligt Göteborgsoperans pressmeddelande.

Nu har det blivit klart att det kommer att bli den tyske konsertpianisten Henning Ruhe som ska efterträda Langridge.

– Vi gjorde en jättestor inventering i huset där vi tittade på vad vi behöver. Vem kan ta över Stephens fantastiska arbete? Vem kan ta oss in i framtiden? Vem har tillräckligt stor erfarenhet och kompetens? Och det föll på honom, säger Göteborgsoperans vd, Christina Björklund.

Henning Ruhe är född 1978 i Hamburg och prisbelönad pianist, utbildad vid Franz Liszt-konservatoriet i Weimar. Han har arbetat som chef på Staatsoper Berlin, Théâtre du Châtelet i Paris och på IMG Artists i New York.

– Han har både den konstnärliga delen och är känd för att vara en inspirerande och duktig ledare. Det är inte alltid man hittar båda delarna i en och samma person, säger Christina Björklund.

Vi kan förvänta oss en hel del nya grepp. Det tror jag absolut.

– I Tyskland är ju opera något annat också. Det är en del av – verkligen – kulturen. Han är väl förankrad i det, samtidigt som att han är relativt ung och har jobbat med ny publik och breddning. Det som är vårt uppdrag.

Sedan 2017 har Ruhe varit operativ chef den konstnärliga verksamheten för Bayerische Staatsoper i München, samt konstnärlig ledare för Münchens operafestivals experimentella gren "Opera Studio".

Kan vi då förvänta oss en mer experimentell inriktning?

– Han kommer ju från den sidan, men har också jobbat väldigt mycket med traditionella operaproduktioner. Det ingår ju i vårt uppdrag att göra både-och. Vi kan förvänta oss en hel del nya grepp. Det tror jag absolut.

Det har varit många som velat bli konstnärlig chef för opera och drama på Göteborgsoperan, berättar Christina Björklund. Det har varit en omständlig process. Samtidigt har det varit viktigt att låta den ta sin tid.

– Vi hade tre slutkandidater som alla tre hade blivit utmärkta chefer här. Men nu föll valet på Henning och det tror jag är helt rätt, säger Christina Björklund.

LÄS MER: Göteborgsoperans chef får nytt toppjobb

– En väldigt viktig sak är hans intention och hans starka vilja att ta tillvara på och utveckla operahusets egna resurser. Det var en väldigt viktig parameter för mig. Det har vi pratat om sedan allra första början att vi måste hitta någon som gör det.

Hade ni någon tanke på att tillsätta en kvinnlig konstnärlig ledare?

– Nej, vi har inte alls tittat på det. Utan det är funktionen och kompetensen vi har tittat på enbart. Sedan har vi ju en kvinnlig konstnärlig chef för danskompaniet, Katrín Hall, som har varit med under hela processen. Jag har ett stort hopp att hon, jag och Henning kommer att bli ett bra ledningsteam för Göteborgsoperan i framtiden.

Henning Ruhe tillträder i Göteborg den 1 januari 2020 på 50% och efter sommaren 2020 på fulltid.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.