Hellre historia än politisk konst om SD får bestämma

Bort med flum och genuspedagogik, in med Karl IX och upprustade fornminnen. GP har mött Björn Tidland, som kan bli SD:s representant i kulturnämnden efter valet.

ANNONS
|

Björn Tidland, Sverigedemokraterna

Ålder: 55 år.

Kulturupplevelse som berört dig mest i livet: När jag var på vikingaskeppsmuseet i Oslo första gången. Eller när jag såg Vasaskeppet som barn.

Senast utnötta bok: Jimmie Åkessons Satis polito.

Senast sedda film: Jag tittar nästan bara på Netflix. Men Battleship var det nog.

Mest minnesvärda teater: Underkastelse på Stadsteatern, den var väldigt gripande.

TV-serie du ser fram emot: Historieprogram på Kunskapskanalen, där finns många bra serier.

Musik som aldrig blir gammal: Massor. Men Judas Priest, Ulf Lundell och Broder Daniel. Då täcker man upp olika genrer. Det är musik som berör.

Granitstolparna som håller upp taket ovanför Björn Tidlands ytterdörr har runor inristade på varje sida. På en sida står ”Håkan och Björn reste denna sten”, på en annan ”Oden leder mig, Tor beskyddar, här i Midgård”.

– Jag är inte asatroende eller så, säger Björn Tidland. Det är en kul grej, som när folk gillar Star Wars eller Sagan om Ringen.

En sida är oristad. Om det går bra i valet i höst kommer Björn ta fram slipstiftet igen och skriva något om sin nya position. Kanske blir det kulturnämnden. Han är kulturintresserad, så det föll på honom att ansvara för de frågorna i SD Göteborg.

ANNONS

LÄS MER:Jämlik kultur viktigast för socialdemokraterna

På en avsats i hallen tronar två uppstoppade korpar, symboler för Odens Hugin och Munin, och friggeboden i trädgården pryds av snidade vikingamönster. Det råder inga tvivel om att den kultur som lockar Björn Tidland mest är den fornnordiska, och det går igen även i hans vision för Göteborg.

LÄS MER:Demokraternas viktigaste kulturfråga: El Sistema

Vilken är din viktigaste lokala kulturpolitiska fråga?

– Det lokala kulturarvet. Det är viktigt att bevara byggnader, men också att rusta upp och visa våra fornminnen. Som Karl IX:s Göteborg vid Färjenäs, eller den gamla medeltidsborgen här på Hisingen. Dels för allmänbildning, men också för turismen.

Hur ska ni uppnå det?

– Det finns många sätt. Om man jämför med Oslo och Köpenhamn så har de hur mycket utställningar som helst. Vi kan visa mer från Stadsmuseets samlingar istället för att bara lägga grejer i lager.

LÄS MER:Miljöpartiet brinner för Göteborgs bibliotek och kulturhus

Hur stor del av budgeten lägger ert parti på kultur?

– De rödgröna lägger 406 miljoner, Alliansen lägger 402 miljoner, och vi lägger 404,7 miljoner. Så det är inte så stor skillnad, det handlar om vad man lägger pengarna på.

Hur tycker ni att kultur ska finansieras?

– Det finns så mycket kultur, och det beror på vad man pratar om. I Göteborg är det mycket konst och musik, och det är väl bra. Men det har pågått en debatt om det är mest vänsterkultur som fått pengar.

ANNONS

Känner ni i SD att det är så?

– Det är känsliga frågor. Att vi inte vill vara med och finansiera Pride till exempel, det behöver inte betyda att vi är emot det, vi vill bara prioritera annat. Mer kan ligga mer på ideell basis, och så får man se över när kommunen ska gå in med pengar.

Finns det konst som inte ska finansieras av skattepengar?

– Ja, när den går in för mycket på politik eller religion. Det klart att konstnärer får göra vad de vill, det är en svår fråga. Men det kan bli så att man finansierar något som bara svartmålar ett visst parti, som när Film i Väst finansierade Blå ögon som uppenbart var riktad mot oss. Om vi som parti kan vara med och besluta i budgeten, då kan vi själva se om något är objektivt. Är det inte så har vi rätt att reagera.

– Kommunen kan ge aktivitetsstöd till kulturföreningar som spelar musik, till exempel. Jag sitter inte i Kulturnämnden så jag vet inte exakt hur det går till. Men vem som helst ska kunna gå och lyssna på musik, och man ska inte behöva bli för upprörd.

Så om du får kommunalt stöd så ska det inte vara för politiserat innehåll?

ANNONS

– Klart alla ska få uttrycka sig, men när det blir för mycket… jag vet inte. Det är svårt att säga. En del artister tycker det är korrekt att slå mot högern, till exempel. Det ska vara på lika villkor. Då ska man kunna ha en vänsterkritisk pjäs eller en feminismkritisk pjäs eller en borgarkritisk pjäs. Det är en svår fråga, för säger man att något ska förbjudas är man fel ute.

Varför är kultur viktigt?

– Kulturen är allt, den är så bred att man alltid hittar något. Alla ska kunna finnas och verka, men det är svårt att få det att vara neutralt. Självklart tycker jag att det har ett egenvärde att ta del av musik, konst och annat. Men helst inte för politiserat då.

Hur ser du på kulturutbudet i Göteborg?

– När det gäller musik och teater ligger vi väldigt högt, om man rankar städer, men vi vill satsa mer på det historiska. Det kan finnas business i det, om man visar upp Ostindiefararen till exempel.

Finns det kultur som du inte vill se i Göteborg?

– Vi har tagit bort vissa grejer i budgeten som har med genuspedagogik att göra, och fria konster har vi skurit lite i om jag minns rätt. Det som är för flummigt och för smalt. Vi har också många etniska råd, och vi ifrågasätter vad de fyller för funktion. Hur många sådana råd ska vi ha? Hur mycket pengar ska man ge? Kultur kan vara smal, men pengarna ska komma många till del. Är det många människor på ett event så får du ju bra effekt av pengarna. Vi vill hellre satsa pengarna på historiskt kulturarv än fri konst och genuspjäser. Det handlar inte om så våldsamt mycket pengar, det är mer en markering.

ANNONS

Finns det något i Göteborgs kulturliv du lyfta fram som ett gott exempel?

– Kulturkalaset är en sådan sak. Runt julen anordnas många spelningar och körkonserter som är offentliga, det är bra. Sedan finns ett stort intresse för alla artister som spelar på Lisebergs scener, det är fantastiskt. Men jag hade gärna dragit in mer historia. Vi har till exempel lagt in ett förslag om att man ska fira Gustav Adolfsdagen.

Om du ska tipsa en vän om ett kulturevenemang i stan, vad skulle det vara?

– På kulturkalaset har de något år kört upp Ostindiefararen i stan för att återskapa ett slag till sjöss mot danskarna, men jag vet inte om de gör det längre. Annars när de skjuter salut på Skansen Lejonet, på nationaldagen och vid prinsess- eller prinsfödslar.

Vad ska en biljett till museum kosta?

– Jag tycker det är bra som det är i dag. Ett årskort ligger väl på 40 kronor. Det är bra med en symbolisk summa, så att det inte bara blir ett allmänt uppehållsrum.

Vilken roll ska stadsdelsbiblioteken spela i Göteborg?

– Där håller vi med Alliansen. I och med att stadsdelsnämnderna är på väg bort vill de lägga biblioteken under kulturnämnden, vilket de rödgröna inte höll med om. När man läste på så lät det rimligt. Om man samlar alla anställda under en förvaltning blir det lättare att samordna och bemanna. Behöver de effektivisera och då lägga ner ett bibliotek i någon stadsdel, så får det väl bli så. Den enda nackdelen är att man kan behöva åka en bit, men det är ganska lätt med kollektivtrafik.

ANNONS

Hur ser ni på kulturskolan - ska den vara till för alla?

– Jag gillar Kulturskolan, den ska finnas kvar som den är. Vill man prioritera vissa saker får man skära någon annanstans, och det är jobbigare att prata om än satsningar. Vi vill halvera stödet för Blå stället, till exempel. Vi tycker det har satsats väldigt mycket på förorten, och vill fördela om.

Var står Sverigedemokraterna i följande frågor

Burka songs-debatten: var det rätt att ställa in?

– Som jag förstod det så handlade det om debatten efteråt, där alla läger inte var representerade. Om det är så att ett evenemang inte är demokratiskt och jämställt, så ska man enligt våra styrdokument inte ha det.

Vad tycker du om undergroundverksamheter som Truckstop Alaska?

– Jag gillar ofta musiken de spelar, det är intressant att vara där. När det gäller alkoholförsäljningen är det upp till polisen, men en förening ska väl kunna göra vad de vill så länge de håller sig till lagen. Nu var det gränsfall där, det räckte ju att skriva upp sitt namn för att bli medlem. Hade de varit lite mer formella med föreningen kanske det hade funkat.

Skolbiblioteken: ja eller nej?

– De behövs. Det är väldigt viktigt med bildning, och bibliotek kan också föra vidare en del av kulturarvet, med de svenska klassikerna. Det är inget fel på populärlitteratur, men vissa saker i litteraturhistorien borde man gå igenom.

ANNONS

Debatten om Bokmässan: ska vem som helst få ställa ut oavsett politisk ståndpunkt?

– Där kan man återigen prata om när det blir för mycket, både till vänster och till höger. Om man pratar om revolution eller att störta regeringen – var drar man gränsen? Personligen tycker jag den går om man bryter mot grundlagen eller diskrimineringslagen, det är en juridisk fråga.

Fontänen vid Götaplatsen: fin eller ful?

– Jag gillar konst, jag är estet – jag tycker inte den är ful. Men det får man inte säga. Den är lite dyr och lite ogenomtänkt. Men en politiker ska inte tycka till om vad som är fint och fult inom kulturen.

Eternal employment: är det konst?

– En politiker ska inte prata om vad som är konst eller inte, men så länge det är skattefinansierat så är det jättenej.

Higab och kulturhyrorna: ska Higab höja hyror även om konstnärer då inte kan vara kvar?

– Jag kan inte detaljerna i detta, men om de lika gärna kan sitta i en annan stadsdel kanske de kan göra det? De behöver inte sitta mitt i stan. En kommun har en budget, pengar vi ska administrera på ett effektivt sätt.

ANNONS

Ska vi ha ett filmhus i Göteborg?

– Jag är inte så insatt i frågan. Så jag säger nej innan jag vet mer, jag vet inte vad det skulle kosta och vem som skulle göra vad.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS