Hedenmo: Vera-Zavala väljer att misstolka

ANNONS
|

America Vera-Zavala känner sig arg och förolämpad av SVT:s Utfrågningen med Jimmie Åkesson några veckor före valet. Hennes reaktion är mycket svår att förstå, efter att ha läst hennes text flera gånger kan vi inte komma fram till något annat än att America Vera-Zavala väljer att misstolka vad som sades.

En del av den timslånga intervjun handlade om hur beroende Sverige är av den invandrade arbetskraften, och om hur vårt land skulle påverkas om SD:s krav på en 90-procentig minskning av flykting- och anhöriginvandringen skulle bli verklighet. I detta sammanhang frågade vi om Jimmie Åkesson kände till hur stor andel av städare, bussförare, läkare, apotekare, samt undersköterskor och vårdbiträden som är födda utomlands. Jimmie Åkesson svarade något svävande, och vi berättade att mellan 20-50 procent av människorna i dessa yrkesgrupper är födda i andra länder.

ANNONS

Tanken med hela uppräkningen av olika yrkesgrupper var att beskriva hur Sverige och svensk arbetsmarknad ser ut idag. Som en avslutning ställdes de kompletterande frågorna; Vilka ska städa på våra arbetsplatser? Vilka ska ta hand om våra gamla?

Självklart var detta inte ett uttryck för någon illvillig strävan från redaktionens sida att hålla kvar invandrare i låglöneyrken, utan en saklig beskrivning av verkligheten i dagens Sverige. Det är svårt att förstå hur America Vera-Zavala kan missuppfatta syftet med den här delen av SVT:s utfrågning av Jimmie Åkesson.

Anna Hedenmo

programledare SVT

Eva Landahl

programchef SVT

Svar från America Vera-Zavala

Att Anna Hedenmo och Eva Landahl inte förstår vad jag menar innebär att de inte förstår svensk samhällsutveckling och det är ju bara att beklaga. Desto mer glädjande att så många andra gör det då krönikan har fått ett oerhört varmt mottagande och många läsare. Många har glatt sig över att frågan togs upp igen då alla reaktioner direkt efter utfrågningen blev liggande i luften.

Men att en av SVT:s viktigaste journalister och en hög chef inte ens försöker ta in kritiken är allvarligt. Jag antar att det är därför den här typen av strukturer byggda på välvilja, fördomar och bekväma antaganden kan fortsätta i toppen av public service.

ANNONS

America Vera-Zavala

Läs America Vera-Zavalas debattartikel här.

ANNONS