Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elin Wall med pallar som passade in i varandra, Caroline Eriksson med en vit stol och Charlotta Ågren med sitt skåp i två delar och i olika material.

HDK-elever bygger möbler för Milanomässan

En stol som inte funkar utan sin bänkdel, ett skåp där den ena delen förtrycker den andra och en bänk där naturen väller in från ena kanten. Det är några exempel på vad tio HDK-studenter tar med sig till möbelmässan i Milano i april.

När vi träffas i träverkstaden på Högskolan för design och konsthantverk har de drygt en vecka på sig innan möbler och lampor måste skickas iväg till Italien och nu börjar de bli klara.

Kursen som avslutas med möbelmässan i Milano heter Form som värdeskapare och går på kvällstid tre kvällar i veckan. Men studenterna har förstås varit här och jobbat mycket mer än så. Milano är på riktigt och det gäller att visa vad man går för.

 

Temat den här gången är Together och tillsammans har de diskuterat olika aspekter av temat, det behöver till exempel inte alltid tolkas positivt. Sedan har de arbetat med sina individuella projekt men fortsatt att prata och engagera sig i varandras arbeten.

 

Charlotta Åman slipar på ett skåp i två delar och i olika material. Hon har tagit fasta på den negativa aspekten av temat. Den övre, större delen klarar sig inte utan den undre, men när de sätts ihop går det inte att öppna en lucka på det undre.

– Det får inte utrymme och blir liksom hämmat. Det finns en ojämlikhet i deras relation.

 

I Tina Hjortmars möbel är samvaron mellan delarna mer harmonisk, en stol och en bänk stöttar varandra och fungerar inte utan varandras stöd. Det går fint att sätta sig där två personer.

 

Andra stolar inbjuder inte till att slå sig ner, Anna Spaak har inte haft fokus på det funktionella. Istället har hon utgått från modernismens konst och arkitektur och jobbat med geometri, parallella linjer och perspektiv. Hon har gjort bord och stol som sitter ihop som en skolbänk, men där vinklarna inte är 90 grader. Hon visar hur linjerna blir parallella och möbeln liksom rätar upp sig om man ser på den från ett visst håll.

– Bäst syns det om man tar en bild som plattar till allt.

 

Sara Bergqvist har flyttat upp sin tunga träbänk i screen-trycksverkstaden några våningar upp. Hennes idé är mötet mellan människan och naturen och på ena halvan av bänken växer det något organiskt i grön och grå sammanpressad filt. Kanske en lav eller en svamp.

– Man ska kunna sätta sig på den sidan också, den ska resa sig igen är det meningen, säger hon och stryker över filtorganismerna med handen.

 

Inte alla studenter gör möbler, Katarina Horn Jardemark har gjort en lampa i keramik. Den består av tre objekt med olika funktioner: ljuskälla, reflektion och effekt. Hon började med att bygga själva lampan, ljuskällan, lampskärmen i stengods göt hon sedan i gips efter en 3D-skiss, en porslinsplatta ska reflektera ljuset.

– Det roligaste var att lära sig hur man arbetar med ljus.

 

Nu är det bara glasyren kvar, hon har letat efter den rätta i flera veckor och nu har hon fastnat för en mossgrön lite suddig glasyr.

Förra året ställde Milano-gänget ut i Göteborg när de kommit hem och årets gäng hoppas kunna ställa ut här i slutet av sommaren, men ännu är inget klart.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.