Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Hbtq- och normbrytande konst vandaliserad

I helgen blev två konstverk vid Friplanket i Göteborg vandaliserade. Verken "Pussy tastes like" av Camilla Jämting och "Queera kvinnor" av Lisa Løfgren blev övermålade och ett av dem har ordet kulturmarxism klottrat över sig.
– Jag har inte varit med om något liknande tidigare, åtminstone inte i denna omfattningen, säger Annika Cross, enhetschef på Ung Kultur och chef för Friplanket, till GP.

Projektet Friplanket startade i maj 2019 och har tidigare inte haft någon form av vandalisering av sina konstverk.

Det 26 meter långa planket är beläget i närheten av Järntorget och ses som ett viktigt forum för unga och ett sätt att visa upp och dela sin konst i det offentliga rummet. Det berörda konstnärerna Camilla Jämting och Lisa Løfgren hann bara ha uppe sina verk i några dagar innan de blev förstörda.

– Vi återställer verken och sätter tillbaka dem, ett arbete vi påbörjade redan igår, berättar Annika Cross, enhetschef på Ung Kultur och chef för Friplanket.

– Jag ser allvarligt på det som inträffat och att det gjorts försök att tysta dessa röster. Samtidigt visar händelsen på att konst berör, vilket stärker oss i vårt arbete att motverka fördomar och diskriminering i stort. Kulturförvaltningen kommer fortsätta att arbeta för konstens frihet och en inkluderande stad, berättar Annika Cross i ett pressmeddelande.

I sitt verk "Pussy tastes like" funderar Camilla Jämting på varför kvinnor tillskrivs söta smaker och dofter. Lisa Løfgrens verk "Queera kvinnor" föreställer avbildningar på tre kvinnor som inspirerat henne på olika sätt. De tre kvinnorna, Greta Garbo, Frida Kahlo och Silvana Imam är ifrån olika tidsperioder då hbtq-personer haft mycket olika förutsättningar.

Konstnärerna ska ha tagit beskedet om vandaliseringen med ro, men var självklart berörda.

Projektet Friplanket är en del av satsningen med konstverk placerade längs Västlänkens byggplatser och är ett samarbete mellan Göteborgs Stads kulturförvaltning och Trafikverket.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.