Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hausswolff visar Clintans helvete

Kreativa bankrånare, en rådig småbarnsmamma och - Clint Eastwood. Carl Michael von Hausswolff återvänder till Lund med tolv okända, eller bara ofrivilliga, konstnärer. På lördag öppnar utställningen "Jag är de andra" på Lunds konsthall.

Lunds stadsbild med domkyrkan i centrum håller på att målas röd på en av väggarna i Lunds konsthall. "Hell", heter verket. Clint Eastwood heter upphovsmannen.

I alla fall enligt konstnären Carl Michael von Hausswolff, som på lördag slår upp portarna för utställningen "Jag är de andra".

Utställningen fokuserar främst på tolv anonyma, okända eller bara ofrivilliga konstnärer som Carl Michael von Hausswolff har valt att lyfta fram genom ett antal verk.

Militärligans smiley

-Det är William S Burroughs mamma, som gjorde blomsterarrangemang på 1940-talet, det är en bild av en smiley som en av rånarna i Militärligan gjorde genom att under ett bankrån skjuta ett antal skott mot en glasruta, det är en tidningsartikel från 1920-talet som beskriver hur en mamma räddade sin dotter från att bli överkörd av ett tåg - en insats som Carl Michael von Hausswolff kallar performance - och så vidare.

Efter att fransmannen Marcel Duchamp ställt ut en pissoar och tyska Joseph Beuys utropat alla till konstnärer kan man inte längre med samma självklarhet hävda ensamrätt till ett konstverk, menar Carl Michael von Hausswolff.

-En målare kan slänga upp sitt staffli och måla av domkyrkan här. Men vem är konstnären? Målaren som har målat av domkyrkan, eller arkitekten som har ritat den?

"Antenn uppe"

Carl Michael von Hausswolff säger att det här är ett tankesätt som han har burit med sig under hela sin 35-åriga bana som konstnär.

-Jag kan gå förbi ett objekt på stan, en konstig soptunna eller vad som helst, och tänka att det där ser ut som en skulptur. Jag har alltid ett slags antenn uppe. Jag betraktar omvärlden och gör konst av det. Men i stället för att signera det själv väljer jag att göra de här personerna till konstnärer.

Som Clint Eastwood. Målningen "Hell" ("helvete" på svenska) bygger på en sekvens i Eastwoods film "Mannen med oxpiskan" från 1973, där invånarna i Lago målar hela byn röd och ändrar dess namn till "Hell" för att skrämma iväg ett gäng banditer.

-Vi får se om han kommer in här med cowboystövlar på sig.

TT: Och sedan säljer verket dyrt på auktion och tar alla pengar själv?

-Varsågod! Det blir jättebra. Målningen är ju hans.

Ångrar inte askan

Utställningen i Lunds konsthall är den hittills största separatutställningen med Carl Michael von Hausswolff. Men det är inte första gången han ställer ut i Lund. Redan i december förra året väckte han stor uppståndelse när han på ett litet galleri i staden visade akvareller målade med färg som bestod av aska från förintelselägret Majdanek i Polen.

Verken väckte ilska och sorg hos anhöriga till offer för Förintelsen. Carl Michael von Hausswolff polisanmäldes i Sverige och åklagare i Polen startade en utredning.

-De målningarna hade kunnat vara med här som anonyma verk, där anonyma människor som i det här fallet blivit mördade får komma till tals, säger Carl Michael von Hausswolff.

Utredningarna är nedlagda. Och stormen av kritik har inte påverkat Carl Michael von Hausswolff.

-Det har inte förändrat mig som konstnär. Det finns inget jag ångrar, säger han.