Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. En glad Daniel Radcliffe utanför Universal Orlandos nöjesfält.  Bild: AP Photo/John Raoux
Arkivbild. En glad Daniel Radcliffe utanför Universal Orlandos nöjesfält. Bild: AP Photo/John Raoux

Harry Potter visas på Scandinavium – med symfonikerna

Den 24 augusti kommer Harry Potter och hemligheternas kammare att visas på Scandinavium. Det blir en filmkonsert där musiken spelas av Göteborgs symfoniker.

Symfonikerna har lite av en tradition av att lämna sitt konserthus och spela på Scandinavium, inte sällan kombinerat med filmvisning.

Det har varit äldre filmer som Metropolis, Pansarkryssaren Potemkin och klassiker av Charlie Chaplin. Symfonikerna har också spelat med Philip Glass sjumannaensemble till 80-talsfilmen Koyaanisqatsi.

Men nu är det dags för mer familjebetonad film.

John Williams har gjort musiken

Den 24 augusti kommer nämligen Harry Potter och hemligheternas kammare att visas i Scandinavium.

Då kommer symfonikerna att få spela musik av filmmusik-legendaren John Williams, som komponerat musiken till de första tre filmerna.

– Musikerna älskar att spela honom. De har gjort det några gånger tidigare, säger Stefan Nävermyr pressansvarig för Göteborgs symfoniker.

Hur kommer det sig att ni visar Harry Potter och hemligheternas kammare som är den andra filmen i serien?

– Det är för att den första redan har visats med symfoniorkester. Vi hade ett gästspel av Ålborgs symfoniorkester i konserthuset. Då kändes detta naturligt, säger Stefan Nävermyr.

Hur blir det framöver tror du? Kommer ni att visa alla filmer i serien?

– Det finns inga planer på det, men inget heller som skulle stoppa det, säger Stefan Nävermyr.

Men för den som är intresserad av att gå på konsertfilmen kan det vara bra att vara förberedd på att det inte kostar som en vanlig biobiljett. De ordinarie priserna sträcker sig från 530 kronor upp till 845.

– Det är ganska dyrt. Men det finns en naturlig anledning. Det är helt enkelt inte en helt billig produktion att sätta upp. Då har vi ändå gjort rabatter för barn för att det ska vara lättare, säger Urban Ward, kommunikationsansvarig för symfonikerna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.