Dokumentärserien "Min kropp och jag" släpptes på SVT Play i veckan. Hanna Hartvig vill att den ska nå ut till andra som lider av ätstörningar, och bidra till att ingen känner sig ensam i sin sjukdom.
Dokumentärserien "Min kropp och jag" släpptes på SVT Play i veckan. Hanna Hartvig vill att den ska nå ut till andra som lider av ätstörningar, och bidra till att ingen känner sig ensam i sin sjukdom. Bild: Olof Ohlsson

Hanna Hartvigs kamp mot bulimin visas på SVT

I sju år har 22-åriga Hanna Hartvig, bosatt i Göteborg, lidit av ätstörningar och psykisk ohälsa. Nu kommer fler kunna ta del av hennes kamp mot sjukdomarna i dokumentärserien "Min kropp och jag" på SVT Play.
– Jag har alltid inspirerats mycket av andra som har varit öppna, så jag kände att jag också ville vara det, säger Hanna.

ANNONS
|

I nionde klass bestämde sig Hanna Hartvig för att gå ner i vikt. Hon var inte nöjd med hur hon såg ut och tänkte att en viktnedgång skulle få henne att må bättre. Det var i samband med det hon beslutade sig för att påbörja något som till en början var en hälsosam viktresa.

– Blir man smal så blir man glad, tänkte jag. Det gick mig åt huvudet, säger hon.

I höstas, sju år senare och sju år kantade av svår ångest, depression och ätstörningar, kände Hanna att det inte längre var hållbart.

– Jag hade fått hoppa av mina studier och kunde inte jobba längre. Då kände jag att såhär kan det inte vara, jag måste söka hjälp.

ANNONS

LÄS MER:Angelicas bantning ledde till ätstörning

"Ville göra något av det"

I november började hon med öppenvård för sin bulimi, och sedan tio veckor går hon på en dagvårdsenhet.

– När jag fick besked om att jag skulle påbörja en behandling kände jag att jag ville göra något av det. Jag har alltid inspirerats mycket av andra som har varit öppna, så jag kände att jag också ville vara det, säger Hanna.

På fredagen släpptes Hannas serie "Min kropp och jag" på SVT Play. Den handlar om hennes vardag som sjuk, och hennes kamp för att bli frisk.

Tittarna får bland annat följa med Hanna på behandlingsträffar och se när hon utmanar sig själv med nya livsmedel.

– Det är en inblick i mitt liv helt enkelt.

LÄS MER:Ätstörningssjukdomarna tog tio år av Rebeccas liv

"Inte ett enda negativt ord"

Hanna hoppas att serien ska bidra till en ökad förståelse för all typ av psykisk ohälsa, men framför allt ätstörningar.

– Jag vill bara att någon ska kunna känna igen sig och hitta lite lugn i att man inte är ensam, det är nog huvudsaken. Men också förståelse, jag vill att folk som inte vet så mycket kan lära sig om vad det handlar om, säger hon.

Och responsen har varit överväldigande.

– Jag tror aldrig jag har fått så fina meddelanden och beröm. Folk har öppnat upp sig om sina egna problem, det har varit helt galet. Och inte ett enda negativt ord.

ANNONS
Hanna drömmer om att kunna fortsätta hjälpa andra som lider av ätstörningar.
Hanna drömmer om att kunna fortsätta hjälpa andra som lider av ätstörningar. Bild: Olof Ohlsson

Vill fortsätta hjälpa andra

Hanna är ännu inte frisk från sin ätstörning, men i dag mår hon betydligt bättre än vad hon gjorde i höstas.

– Jag har utvecklats jättemycket. Jag har lärt mig att äta mat utan att kompensera. Men jag har fortfarande orealistiska tankar om vad mat kommer göra med min kropp, fortfarande en väldigt skev kroppsuppfattning, säger hon.

Och för första gången ser framtiden någorlunda ljus ut. Hanna har bestämt sig för att utbilda sig till socionom för att kunna arbeta med ungdomar som lider av ätstörningar.

– Nu först tror jag på att framtiden kommer att vara bra, jag känner att jag kommer klara det här, säger hon.

LÄS MER:Så får dina barn en bra kroppsuppfattning

Sök vård så snart som möjligt om du tror att du har en ätstörning. Det viktigt att du får en ordentlig utredning för att få rätt hjälp.

Om du är under 18 år...

... kan du kontakta en ungdomsmottagning , elevhälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin, bup.

Om du är över 18 år...

... kan du boka tid på en vårdcentral eller psykiatrisk mottagning. Du som är upp till 20-25 år kan också kontakta en ungdomsmottagning.

Tecken på ätstörningar

Här följer beskrivningar sådant som kan tyda på en ätstörning:

Du blir mer och mer fixerad vid vad du äter och din vikt.

Du skjuter upp eller hoppar över måltider, äter långsamt och ofta ensam.

Du äter stora mängder onyttig mat när du är ensam.

Du gör dig av med det du har ätit genom att till exempel kräkas.

Du tränar överdrivet mycket eller får ångest om du hoppar över träningen

Du är kritisk till din kropp.

Du måste äta viss mat på ett särskilt sätt, annars får du ångest.

Källa: Vårdguiden 1177

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS