Dataspelshandlaren Gamestops aktie rusade i början av 2021 efter att småsparare på internetforum gått samman för att driva upp priset.
Dataspelshandlaren Gamestops aktie rusade i början av 2021 efter att småsparare på internetforum gått samman för att driva upp priset. Bild: Jeff Roberson

Handeln på börsen gör fortfarande de rika rikare

Gamestop-aktiens folkliga rusning ska bli bok och film – men handeln på börsen gör främst de rika rikare. Det menar America Vera-Zavala.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

LÄS MER:Efter Gamestop: Ministern öppnar för ökad kontroll

Det blir en bok om Gamestop-aktien. Författaren Ben Mezrich som gav ut ”the Social Network” om Facebook har redan börjat skriva, och filmbolaget MGM har köpt rättigheterna. Alla tycker såklart att historien är spektakulär. Frågan är bara vad den ska handla om. Vad är vinkeln? Berättelsen?

Butikskedjan som mer än något annat representerar döden eftersom kunderna inte längre går till affären utan handlar dataspel online, blev plötsligt en succé på börsen efter att tusentals småsparare i en slags protest började köpa aktier och snacka upp bolaget. Fondägare och banker förlorade miljarder. Så långt är det flesta överens. Men sedan blir det komplicerat – eftersom analysen av vad som hänt präglas av ideologi.

ANNONS

I media har många kallat småspararna för amatörer och troll. De anses ha skadat börsmarknadens anseende. Personerna som påstår detta är ofta de som brukar göra exakt samma sak på börsen men anser att de av någon anledning är mer hederliga och professionella när de blåser upp en aktie, spekulerar i en nedgång eller tjänar stora pengar på turbulens.

När filmen ”Wall Street” kom 1987 skildrades en värld av pengar, våningar på Manhattan och skoningslösa aktiehandlare som få tidigare hade sett. I Oliver Stones regi blev karaktären Gordon Gekko så perfekt spelad av Michael Douglas att det gav honom en Oscar för bästa manliga huvudroll och världen lärde sig filmens slogan ”greed is good”. Huvudingrediensen i handlingen var just spekulation, insiderhandel och ”dirty tricks” som självklara verktyg för att bli rikast.

Bara några år senare drabbades Sverige av en ekonomisk kris vars brutala fall påskyndades av verklighetens Gekkos i form av affärsmän som spekulerade i nedgången.

”Greed is good” är i verkligheten fortfarande slagordet för dagen.

Vi som engagerade oss i rörelsen Attac i början av 2000-talet gjorde det just för att hejda detta. Idén var att det globala kasinot är av ondo, att girigheten förstör och måste regleras. Kanske lyckades vi inspirera Hollywood? För när när ”Wall Street 2” kom ut har Gekko kommit ut ur fängelset och skrivit en bok där ett frågetecken lagts till hans gamla slogan. Greed is good?

ANNONS

Men de mestadels socialdemokratiska regeringarna som då styrde Europa lyssnade inte. Möjligheten fanns att ändra historiens gång genom politiska beslut. Men man tog den inte – och spekulationen fortsätter.

Varken fiktionens eller verklighetens gamla börsspekulanter tror längre att en oreglerad spekulation är sunt för ekonomin. Få förnekar att den trots det fortfarande utgör en hörnsten på världens alla börser.

Ungefär samtidigt som historien om Gamestop är förstanyhet överallt läser jag en längre artikel i The Guardian (10/2 2021) om att världens femton mäktigaste hedge fund managers drog in sammanlagt 23,2 miljarder dollar förra året genom att spekulera i den globala ekonomins hälsa. Helt lagligt, med börsmarknadens goda anseende tjänade femton Gekko-män perverst mycket pengar på gissningslekar om pandemiåret samtidigt som miljoner människor insjuknat, dött, förlorat sina arbeten och regredierat in i fattigdom.

”Greed is good” är i verkligheten fortfarande slagordet för dagen.

Läs mer av America Vera-Zavala:

LÄS MER:Därför hänger klanernas våld ihop med bankernas pengatvätt

LÄS MER:Jag saknar mina vänner något oerhört

LÄS MER:Att lyxa och shoppa verkar vara viktigare än kulturen

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS