Dansare och konstnär. När Tadeusz Zlamal 1981 avslutade sin 39 år långa karriär som dansare fortsatte han att skapa dans, men nu som bildkonstnär.
Dansare och konstnär. När Tadeusz Zlamal 1981 avslutade sin 39 år långa karriär som dansare fortsatte han att skapa dans, men nu som bildkonstnär. Bild: Peter Lindkvist

Han var Stora teaterns ödmjuka solist

Lis Hellström Sveningson minns dansaren och konstnären Tadeusz Zlamal.

ANNONS
|

Dansaren och konstnären Tadeusz Zlamal är död. Han var under flera decennier en uppskattad profil och solist i baletten på Stora teatern där han dansade i såväl klassiska som modernare verk. Bland alla roller uppmärksammades han särskilt som Mandarinen i Ulf Gadds genombrottsbalett Den mirakulöse mandarinen, 1970. Zlamal var född och utbildad i Polen. När han 1981 avslutade sin 39 år långa karriär som dansare fortsatte han att skapa dans, men nu som bildkonstnär. Muskelminnet och blicken från dansen fördes över i penslarnas linjer och de dansanta motiv han målade. Han arbetade både i stiliserad form och med färgflödande, drömska bilder. Tadeusz Zlamal tillbringade stora delar av året i Thailand, men kom regelbundet åter till Göteborg och ställde ut sina bilder på gallerier. Vid vernissagerna tog han emot med en ödmjuk och vänlig attityd, något som präglade Tadeusz Zlamal både som konstnär och person. Av Mandarinen finns ett särskilt minne i form av ett kontrakt, bevarat i Regionarkivet. Rollen krävde att Tadeusz Zlamal rakade av sig allt hår. Då det på 1970-talet var en ovanlig frisyr som skulle ha väckt uppseende i Göteborg, slöts en överenskommelse mellan teatern och dansaren. Teatern bekostade en peruk som Tadeusz Zlamal fick bära privat så länge rollen var aktuell och sedan tills håret hade vuxit ut igen. Därefter återlämnades peruken till teatern. I gott skick. Rollen satte även spår i en serie självporträtt av Zlamal. Mirakulöst, allt för konsten.

ANNONS

Tadeusz Zlamal blev 86 år.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS