Han Kang och Kim Un-Su till Bokmässan

Sydkoreanska Han Kang, succéförfattaren bakom Vegetarianen, gästar Göteborg och Bokmässan i sällskap av kollegan Kim Un-Su och en mängd andra författare, poeter och akademiker.

ANNONS
|

– Vi kommer att lyfta fram många aspekter av den Sydkoreanska kulturen, från mat och trädgård till geopolitik, lovar Oskar Ekström, programchef för Bokmässan.

Bland de många gästerna från Sydkorea, som är årets temaland, märks inte minst Han Kang som slog igenom stort med kortromanen "Vegetarianen", som vann Man Booker-priset 2016.

Slutar äta kött i protest

–Hon är en internationell storstjärna och en otroligt spännande författare, så vi är väldigt glada över att hon kommer, säger Oskar Ekström som blev mycket förtjust när han i somras läste "Vegetarianen".

– Den är verkligen inte svårtillgänglig – tvärtom! I centrum står en kvinna och hennes kamp mot maktstrukturen både i sin egen familj och i samhället i stort. Hon bestämmer sig för att sluta äta kött i protest.

ANNONS

Ytterst blir romanen, som kretsar kring våld och tvång i ett patriarkalt samhälle, också en berättelse om motstånd.

LÄS MER: Recension: "Vegetarianen"

Han Kang, som debuterade som poet och författare 1993, har skrivit flera romaner och noveller. I höst blir kommer hennes senaste roman: "Den vita boken" på svenska.

– Det är en poetisk berättelse om sorg, bearbetning av förlust, och den tar upp tingens betydelse i våra liv, berättar Oskar Ekström och fortsätter:

–Den kommer att översättas direkt från koreanska till svenska, vilket är väldigt ovanligt.

Gjorde performance av boken

Han Kang har också gjort en performance med utgångspunkt i boken.

– Vi hoppas att hon har möjlighet att framföra ett smakprov ur den, när hon kommer hit även om det inte är bekräftat än, säger Oskar Ekström.

Han Kang får sällskap till Göteborg av författaren Kim Un-Su, som har en masterexamen i koreansk litteratur från Kyung Hee University. Hans tänkvärda thriller "Den rätta tiden för en kula i hjärtat" har väckt stor uppmärksamhet och vunnit flera priser, bland dem franska Grand Prix de Literature Policière.

– För ett år sedan blev det rena budgivningskriget på London Bookfair kring den thrillern. Själv befann sig Kim Un-Su ute på havet, på en långresa. När han kom hem igen möttes han av beskedet att han nu var miljonär och internationellt känd, berättar Oskar Ekström roat.

ANNONS

LÄS MER:E-sport och digitala spel nyheter på Bokmässan

I höst deltar Kim Un-Su, Han Kang och övriga sydkoreanska gästerna i en rad aktiviteter och seminarium, för att belysa sin vardag som författare och den rådande kulturella och politiska situationen i sitt hemland.

Bokmässan i Göteborg äger i år rum 26–29 september.

ANNONS