Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Per Umaerus/Mikael Gustafsson
Bild: Per Umaerus/Mikael Gustafsson

Han har gjort en kampsång för Feskekôrka

Både fiskhandlare och allmänhet har uttryckt oro för Feskekôrkas framtid efter den renovering som ska påbörjas nästa år. Nu har musikern Per Umaerus skrivit en kampsång för att bevara Feskekôrka, som han kallar för "en blandning av Tom Waits och Frälsningsarmén".

LÄS MER: Feskekôrkas framtid är hotad

Den 2 maj nåddes fiskhandlarna av beskedet att Feskekôrka ska stängas för renovering nästa år. I samband med det ska Higab göra en nyttjandeutredning om hur verksamheten i Feskekôrka kan utvecklas – något som har skapat oro både hos fiskhandlare och allmänhet.

Dagen efter beskedet skapades Facebook-gruppen "Rädda Feskekôrka" som i nuläget har mer än 44 000 medlemmar.

En kampsång

Nästa vecka släpper även musikern Per Umaerus en kampsång för att bevara verksamheten i Feskekôrka.

LÄS MER: Stort stöd för att rädda Feskekôrka

Hur reagerade du när du nåddes av nyheten?

– Jag tänkte direkt: ”Va? Inte det med". Tidigare har det ju varit prat om höjda hyror för Sockerbruket och Musikens hus. Och nu Feskekôrka. Vad är det som händer med kultur-Göteborg?

Varifrån kom idén till att du skulle skriva en kampsång?

– Det var Jan Eneroth och Håkan Larsson som hörde av sig till mig och frågade om jag inte kunde skriva en låt. När jag väl satte mig ner för en vecka sedan tog det bara 30 minuter att skriva den. Jag hade väl en del innestängd aggressivitet som bara väntade på att få komma fram.

LÄS MER: Feskekôrkas framtid är hotad

Vad är det vi kommer att få höra?

– När jag fick tillbaka respons på låten kallade de den för en blandning av Tom Waits och Frälsningsarmén. Lite psalm-aktig kan man säga.

"Jag gillar Göteborg"

Sången heter "Feskekôrka" och behandlar byggnaden som landmärke och den verksamhet som bedrivs inuti. De första två raderna lyder: "Nyfångade, färska fiskar / räkor och röror och sill."

På Brännö finns det en cyklande blåssextett som också är med och bidrar på inspelningen och ökar associationerna till Frälsningsarméns orkestrar.

– Det är Peter Noos Johansson som spelar trombon. Han satte sig hemma i morgonrock tidigt på morgonen och la det första blåset.

LÄS MER: Stort stöd för att rädda Feskekôrka

Hur ser planerna ut framöver?

–Vi ska spela in en video och framföra låten i Feskekôrka där alla som vill ska kunna ta med sig ett instrument och spela eller sjunga med i refrängen.

Refrängen lyder: "En lokal styrka att vårda och dyrka. Heliga, härliga Feskekôrka, Feskekôrka".

Vad betyder Feskekôrka för dig och att skriva den här låten?

– Jag bor själv på Brännö och känner folk som både fiskar och jobbar med att sälja fisk. Och jag gillar Göteborg och att skriva musik om Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.