Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Christoffer Franzén

Han gör Hollywoodmusik i Gårda

För många är nog filmkompositören Christoffer Franzén relativt okänd. Trots det har hans musik hörts av miljoner människor. Nu är han aktuell med både ny skiva och ny film.

I replokalen på Brewhouse i Gårda fylls rummet av en pianomelodi.

Den är längtande och hoppfull, men också lite sorglig. Den får tankarna att glida iväg och skapa inre bilder.

Kanske visar bilderna hur en familj åker bil längs en landsväg där solen just har börjat lägga sig. Hur de älskar varandra men är utmattade av bråk. Hur ett huvud lutar sig sakta mot fönsterrutan. Hur en blick fixeras på något bortom vägkanten.

LÄS MER: Göteborgsstjärnan spelar live i GP:s studio

Pianot tystnar plötsligt, verkligheten kommer tillbaka och bilderna försvinner. Christoffer Franzén tittar upp och ler.

– Tyckte ni att det var fint? Va snälla ni är. Jag bara hittade på lite.

Plötsligt dyker musiken upp på TV

Han har en nästan obehaglig förmåga att skapa melodier och ljudbilder som väcker känslor. Kanske är det också därför hans musik så ofta dyker upp i just filmer, trailers och tv-serier.

Genom det lilla amerikanske skivbolaget Deep Elm Records licensieras hans musik ut till allt från The Vampire Diaries-avsnitt till Super Bowl-reklamer. Men han vet aldrig själv när låtarna kommer att användas.

– Det blir fortfarande lite surrealistiskt när det plötsligt dyker upp. Som Beautiful Boy, med han Timothée Chalamet, som är så populär nu. Jag såg den första trailern och kände att jag måste se den här filmen. Den verkar så bra. Sen kom trailer nummer två och så var min låt med där.

Skapade under svår sömnbrist

Det är inte en ovanlig scen. För de senaste åren har det gått bra för Christoffer Franzén. Miljoner av människor har lyssnat på de album han har släppt under konceptnamnet Lights & Motion.

LÄS MER: Musik väcker starka känslor

Där är låtarna ofta både hoppfulla och melankoliska på samma gång. Musiken tar avstamp i postrock och har en filmisk känsla över sig. Allt som oftast dyker de upp i Spotifys spellistor, riktade till den som pluggar eller vilar.

LÄS MER: Från Munkebäck till Oscarsgalan

Men för bara några år sedan var det helt annorlunda. Då pågick arbetet i replokalen istället på nätterna. Under dagarna jobbade han heltid på ICA.

Han levde också med insomnia och kände sig isolerad från omvärlden.

– Jag satt till typ sex på morgonen, nästan varje natt. Sen brukade jag gå hem helt deprimerad och tänkte vad håller jag på med?

– Det var någon form av tunnelseende. Och när alla vänner började plugga och skaffade riktiga jobb, då kände jag mig mer och mer som en liten lort.

Startskottet kom på Oscarsgalan

Trots det fortsatte Christoffer Franzén att producera musik och 2013 kom plötsligt vändpunkten.

Under Oscarsgalan dök nämligen ett videoklipp upp från Google som sammanfattade årets filmer. Där är musiken hämtad ur låten The March från den första Lights & Motion-plattan.

– Och efter det började det rulla på. Det är fortfarande rätt osannolikt för mig. Jag tänker ofta, "om de bara visste att det här kommer från Gårda".

Dubbelt aktuell i höst

Under hösten är han aktuell med en ny EP. Annars väntar Gårdakompositören på att den svenska långfilmen In i dimman ska ha sin premiär under slutet av året.

Där har Christoffer Franzén gjort musiken och för första gången har han varit med under hela processen.

– Det var en medveten förhoppning om att göra något på hemmaplan. För det har varit ganska många år nu när jag bara har lagt fokus på USA, berättar han.

Att vara med i filmproduktionen visade en ny sida av musiken för Christoffer Franzén, men också en ny sida av arbetslivet. Något som tidigare har präglats av en viss isolering.

Fick känna på att ha kollegor

När gitarren inte räckte till lärde han sig att spela fler instrument. När människor inte orkade sitta lika länge som honom i studion, då har han också lärt sig inspelning, mixning och produktion.

Att kunna göra allt från idé till slutmix är förstås ett sätt att få musiken precis som man vill. Men det ställer även stora krav på att kunna hantera långa stunder av ensamhet. Med In i drömmen kom ett avbrott och kollegor att arbeta med.

– Det var så skönt. Att samarbeta med folk och skapa något som var större än vad någon av oss hade kunnat göra på egen hand. Jag hoppas verkligen att jag får göra det mer i framtiden, säger Christoffer Franzén.

Fakta: Christoffer Franzén

Ålder: 30

Arbetar: I en studio/replokal på Brewhouse i Gårda.

Tidigare projekt: Han har släppt fyra album, samt ett minialbum, under konceptnamnet Lights & Motion. Hans musik har också hörts i reklam, tv-serier, trailers och filmer.

Aktuell med: Nya Lights & Motion-EP:n While We Dream som släpps den 26 oktober på Spotify. Samt musiken till den psykologiska dramathrillern In i dimman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.