Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.


 Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Han fattade tuffa beslut med fast blick

Förre teaterchefen Benny Fredriksson är död. Lis Hellström Sveningson minns en inflytelserik teaterprofil.

Benny Fredriksson är död, alltför tidigt, han blev 58 år. Sedan millennieskiftet var han en av de starkaste profilerna i Teatersverige med ett inflytande som sträckte sig långt utanför det teaterhus i Stockholm som han ledde fram till en lysande position.

Jag kände inte Benny Fredriksson personligen, men som aktiv inom det svenska teaterlivet, både som kritiker och genom olika organisationer och möten, var det ofrånkomligt att komma i kontakt med honom. Han var en man med fart omkring sig. Han fattade tuffa beslut med fast blick och pondus, men utstrålade även nyfikenhet. Jag har mött hans vilja till att lyssna.

Teater kom att bli en närmast uppslukande del av Benny Fredriksson liv. Han började som vaktmästare på Stockholms stadsteater och slutade som vd för Kulturhuset. Vägen gick via scenskolan och arbete som skådespelare och regissör på olika håll innan han återkom till Stadsteatern, där han slog sig ner på chefsstolen 2002. När Kulturhuset omorganiserades, och teatern blev en del i strukturen tillsammans med litteratur, konst, musik och debatt, blev han vd för hela huset, 2013.

Han breddade teaterns repertoar och ökade publiken. Under hans ledning tillkom nya scener i Skärholmen och Vällingby. Parkteatern inlemmades och senast startade Kretsteatern. Men han knoppade även av Unga Klara från Stockholms stadsteater, ett beslut som rönte kritik.

De många produktionerna skapade en hög arbetstakt och ju större verksamheten blev desto längre från medarbetarna hamnade den högste chefen. I svallvågorna av metoorörelsen under hösten kom Benny Fredrikssons ledarstil att öppet kritiseras. Det handlade om maktutövning, några anklagelser om sexuella trakasserier begångna av honom framfördes inte. I december valde han att lämna sitt uppdrag. Det finns de som rannsakar sina utfall idag.

För hela Teatersverige spelade Benny Fredriksson en viktig roll med positioner inom Kulturrådet, Svensk scenkonst och Scensverige. Han satt på gedigen kunskap. Benny Fredriksson kom från enkla förhållanden och han lärde känna teaterns liv och villkor nerifrån och upp, till allra hösta toppen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.