Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Han förutsåg Dylans litteraturpris

I våras släppte Ola Holmgren en bok med åtta skäl till varför Bob Dylan borde få Nobelpriset. På torsdagen valde han att fira sin favoritpristagare. – Jag höjer mitt glas för Bob.

Sommaren 1969 valde Bob Dylan att strunta i den stora Woodstockfestivalen. Istället uppträdde han på musikfestivalen på brittiska Isle of Wight i slutet av augusti. Där bland tiotusentals fans befann sig även Ola Holmgren, och fick ett minne för livet.

–Det var första gången jag såg Bob Dylan, en otrolig upplevelse!

Sedan dess har artisten, textförfattare och lyrikern Bob Dylan funnits med Ola Holmgren, numera professor i litteraturvetenskap, på ett eller annat sätt genom hela livet. 

– Han är ju en av de största inom populärmusiken, samtidigt som han uppskattas och erkänns av den litterära världen. Det är inte många som har klarat av det.


Allt som åren har gått har Ola Holmgren blivit så övertygad om att Bob Dylan förtjänar Nobelpriset att han i våras släppte boken Stickspår: åtta skäl varför Bob Dylan borde tilldelas Nobelpriset i litteratur.

– Ska man göra en bok om Bob Dylan måste man plocka ett ämne som det inte redan har skrivit om. Därför valde jag att lyfta fram åtta låtar från 80-talet, Bob Dylans mest bespottade period, men som alla är bevis på hans enorma kapacitet som lyriker.

Låtarna det handlar om är Red river shore, Born in time, Series of dreams, Mississippi, Abandoned love, Angelina, Caribbean wind och Blind Willie McTell.

I boken fokuserar Ola Holmgren på Dylans roll som poet, och analyserar låtarna på djupet. Låtarna har också det gemensamt att de är så kallade outtakes eller stickspår, de har gjorts tillgängliga först på senare år. 

Har du någon personlig favoritperiod med Dylan?
–Nej, faktiskt inte. Jag tycker om nästan allt som Bob Dylan har gjort, från 60-talet och framåt.

Ola Holmgren brukar hålla sina Nobeltummar för Bob Dylan när det drar ihop sig, men på torsdagen satt han inte som klistrad vid datorn för att få reda på pristagaren.


–(skratt) Nej, jag hade nog gett upp hoppet lite grand. Jag trodde faktiskt inte att Svenska Akademien skulle välja Bob Dylan, men jag tycker att det är ett bra och klokt val. Han förtjänar absolut Nobelpriset.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.