Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Han blir GP:s nya kulturchef

Redaktören, skribenten och forskaren Björn Werner tar över som ny kulturchef på Göteborg-Posten i höst. Yngste kulturchefen på 40 år.

Björn Werner blir den yngste kulturredaktören på Göteborgs-Posten sedan Carl Bejboms tid på 1970-talet, när han tar över efter Ingrid Norrman i oktober.
Även om han genom åren på Nöjesguiden, Café och Arena ibland har gjort sig känd som en något yvig och rolig skribent, är det ett uppdrag han tar sig an med stort allvar. Men han har inga planer på att bli en tråkmåns.

- GP är ett varumärke som inte ska tramsas bort. Men jag har ett öga för det roliga och skribenter, och jag vet också hur man ska coacha skribenter att bli lite mer yviga. Läsarna vill ju ha roliga, spännande och oväntade texter. Jag tror att mitt skrivande kommer att influera mitt redaktörskap, säger Björn Werner.

Han vill idag inte gå in alltför mycket i detalj vad han har för planer för GP:s kultur och nöjessidor framöver, men en del idéer har han skissat på.

- Dels vill jag förnya frilanskåren och hitta nya spännande namn både på lokal och på nationell nivå, så att vi har de nya göteborgska rösterna men också de som är en del i det nationella samtalet. Jag tycker inte att DN ska vara de enda som kan norpa de nya stjärnorna, GP kan också ha flera stora skribenter, säger han.

Vill delta i offentliga samtalet

Den lokaljournalistiska bevakningen är väldigt bra, tycker han, och den tänker han jobba hårt för att hålla fast vid – och är tydlig med att kultur- och nöjessidorna inte kommer att värderas olika.

- Det handlar snarare om att se till att göra allt man tar sig an intressant, spännande och kul, oavsett ämne.

- Sedan kommer jag själv att försöka vara en del av det offentliga samtalet och se till att GP syns och hörs genom mig. Jag har ju en lång frilanskarriär som bygger ganska mycket på att jag tycker saker, och det tänker jag fortsätta med, men kanske mer på kulturchefens värdiga vis, säger han.

Djupt samhällsintresse

Som kulturchef på GP tycker han det självklart att han flyttar hem till Göteborg på heltid igen. De senaste åren har han pendlat mellan Berlin och Stockholm, där han bland annat varit vikarierande chefredaktör för Magasinet Arena. Men allt som oftast har han gett sig anledningar att hitta på uppdrag i Göteborg, för att ta en sväng till västkusten.

I botten har Björn Werner ett djupt samhällsintresse och är samhällvetare med Europafokus. Han har forskat på samhällsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet och arbetat för Institutet för framtidsforskning. Detta kommer förmodligen också avspegla sig under hans redaktörskap.

- Vårt samhälle håller på och förändras i grunden, och då är kritik av samhällslitteratur och idédebatt självklart viktigt på kultursidan, säger Björn Werner.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.