Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Hamilton” anmäld till granskningsnämnden

TV4:s ”Hamilton”, en serie som bygger på Jan Guillous spionromaner, har anmälts till granskningsnämnden. Anmälaren menar att serien utmålar miljöaktiviströrelsen Extinction rebellion som terrorister, skriver Aftonbladet.

”Hamilton” är inne på sin andra säsong, och följer den unge Hamiltons första år i Sverige efter en agentutbildning i USA. Serien bygger på Jan Guillous populära romaner som publicerades 1986–1995.

I den aktuella säsongen skildras bland annat en aggressiv miljörörelse med namnet Green army, som använder sig av mordbränder, utpressning och sprängdåd. Det är två avsnitt med Green army i fokus som nu har anmälts till granskningsnämnden.

Extinction rebellions logotyp används

Anmälaren menar att seriens fiktiva Green army kan blandas ihop med den faktiska miljöaktiviströrelsen Extinction rebellion – framför allt eftersom verkliga bilder från Extinction rebellions aktioner visas i serien.

”Det är enormt skadligt för en fredlig, demokratisk proteströrelse att utmålas som en terrororganisation” skriver anmälaren, enligt Aftonbladet.

Pressbilder från Extinction rebellions aktioner, och även rörelsens logotyp, visas när en rollfigur i serien söker efter information om den fiktiva Green army.

Extinction rebellion

  • Extinction rebellion är en miljöaktiviströrelse som bildades i Storbritannien 2018. Rörelsen kallar sig ett nätverk som består av mindre, lokala grupper, snarare än en toppstyrd organisation.
  • De menar att världen befinner sig i en ekologisk kris och vill genom civil olydnad, ockupationer och blockader tvinga makthavare att agera.
  • De har gjort sig kända för aktioner som hindrar trafik och större arrangemang. Bland annat blockerade de bilvägar i stora delar av centrala London 2019, i aktionen ”Shut down London”.
  • I Sverige har gruppen bland annat limmat fast sig på olika landningsbanor runtom i landet. De har även hållit manifestationer i Göteborg och i Stockholm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.