Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Oväntat möte. Duncan (Chris O'Dowd) träffar här utan att inse det sin store idol: musikern Tucker Crowe (Ethan Hawke)., som i sin tur blivit intresserad av Duncans ex-flickvän Annie (Rose Byrne). Bild: Alex Bailey
Oväntat möte. Duncan (Chris O'Dowd) träffar här utan att inse det sin store idol: musikern Tucker Crowe (Ethan Hawke)., som i sin tur blivit intresserad av Duncans ex-flickvän Annie (Rose Byrne). Bild: Alex Bailey

Halvkul drift med den snubbige musiknörden

Dramakomedin Juliet, Naked innehåller en för alla Nick Hornby-fans välbekant uppgörelse. Än en gång porträtteras här en manlig musiknörd så uppslukad av sin hobby att flickvännen tröttnar.

Filmrecension

Dramakomedi

Juliet, Naked

Regi: Jesse Peretz

Med: Chris O'Dowd, Rose Byrne, Ethan Hawke m.fl.

USA, 2018 (105 min)

Brittiske journalisten och författaren Nick Hornby slog igenom stort internationellt i mitten av 1990-talet med romanen High fidelity. Fem år senare blev boken också en underhållande film i regi av Stephen Frears. Där heter huvudpersonen Rob, spelas av John Cusack, och arbetar i en skivaffär. Han är en musiknörd av rang, bekräftad av likasinnade, och besatt av att göra listor. När relationen spricker får han idén att söka upp alla tidigare flickvänner för att lista vad i respektive relation som gått fel.

I andra romaner som Om en pojke (1998), En god människa (2002) och nu aktuella Juliet, Naked fortsätter Nick Hornby att närstudera och utforska denna mansperson. Patetisk och medelålders beter han sig som en omogen pojke utan att märka det själv. Han tar inte heller in hur omvärlden uppfattar honom. Istället uppslukas han mer och mer av sin hobby, som kostar honom nära och kära.

I Juliet, Naked heter mannen Duncan och är besatt av den försvunne indiemusikern Tucker Crowe. Tillsammans med likasinnade driver han ett nätforum där de höjer den bortglömde musikern till skyarna och spekulerar i hans livsöde.

Vad Duncan inte märker är att hans flickvän sedan 15 år, Annie, är utled på Tucker Crowe och inte längre står ut med all hejdlös, världsfrånvänd idoldyrkan.

Efter en del förvecklingar blir Annie också oväntat kontaktad av en person som utger sig för att vara den verklige Tucker Crowe.

Juliet, Naked gör en del träffande iakttagelser kring den självupptagne manlige musiknörden. Fanset som lever för, och ömt vårdar, sina egna tolkningar och omdömen. Ethan Hawke är också dynamisk i rollen som bedagad musiker. Ändå kunde komedin, givet sitt tema, varit betydligt mer överraskande, vass och feministisk. Nu skildras förenklat, ja snudd på banalt, två män, som efter att ha uppnått ökad självinsikt ändå förvandlas till rätt charmiga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.