Halvdan Viking lånar godbitar från Ronja Rövardotter

Film i Västs nya storproduktion för hela familjen låter sig oblygt inspireras av andra barnfilmer som utspelar sig i samma tidsålder.

ANNONS

Halvdan Viking är en av den extremt produktive författaren Martin Widmarks barnbokskaraktärer. Böckerna om honom (det finns nio) utspelar sig som man kan gissa på vikingatiden (bokserien har träffande kallats en Röde Orm för barn). Widmarks mest kända hjältar är annars Lasse och Maja vars detektivbyrå hittills blivit långfilm tre gånger, senast 2015. LasseMajas detektivbyrå-filmerna, som produceras av SF Studios, ligger alltid högt upp på listorna över de mest sedda svenska filmerna på bio (fast alltid lite nesligt strax under de något mer populära Sune-filmerna, som produceras av konkurrerande Nordisk Film). Nu är det alltså upp till bevis för nästa Widmark-koncept.

ANNONS

LÄS MER:Tio filmer du inte får missa i höst

Gustaf Åkerblom, som tidigare gjort Sune i fjällen (2014), har regisserat och skrivit ett manus som framförallt utgår från den första Halvdan-boken. Utöver det har han ganska oblygt lånat godbitar från barnfilmer som utspelar sig i liknande miljö och tidsålder, som Modig (2012) och Draktränaren (2010).

Men framförallt från Ronja Rövardotter. Här finns en pojke och en flicka som trotsar de vuxnas vilja. Och här finns djupa skogar och en symboliskt viktig flod omgiven av höga bergväggar, inte helt olik Helvetesgapet. På ena sidan ligger Östbyn, på den andra Västbyn. Byarna regeras av två bröder som ligger i luven på varandra. Till det välmående Väst har Alarik (Joel Spira) bjudit in en munk som ska introducera nymodigheten kristendom. I det fattiga och asablotande Öst försöker Ragnar (Torkel Petersson) hålla sams med sin fru Frida (Ellen Jelinek) som vill introducera ett varannan-vecka-system för att få mer egentid. I Öst bor även den föräldralösa Halvdan (Vilgot Hedtjärn) som en dag räddas från att drunkna av Alariks dotter Meia (Ellinea Siambalis). Barnen får inte umgås men det gör de förstås ändå.

LÄS MER:Peter Haber i dramatisk vikingasaga för barn

Det slår inte direkt gnistor om den spirande vänskapen mellan Halvdan och Meia, men det är den som driver handlingen framåt – de båda styr till exempel upp resursfördelningen genom att smuggla mat från den ena byn till den andra, vilket leder till krig.

ANNONS

Halvdan Viking är ändå på det hela taget en rätt lyckad biofilm för hela familjen. Här finns ett överflöd av bra skådespelare som har en del roliga repliker och situationer att jobba med, och humorn funkar parallellt för olika åldrar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS