Arkivbild. I november 2019 spelade E-Type på Halmstad Live.
Arkivbild. I november 2019 spelade E-Type på Halmstad Live. Bild: Roger Larsson

Halmstad Live kan tvingas betala tillbaka krisstöd

Halmstad Live fick ett av landets högsta coronastöd. Men det stora beloppet väckte reaktioner. Nu ska Kulturrådet se över om det var rätt att ge drygt åtta miljoner kronor i krisstöd till nöjesarenan.

ANNONS
|

Halmstad Live fick ett av de största ekonomiska coronastöden när Kulturrådet beslutade om pengar till omkring 1 500 företag och utövare. Bara några få företag i landet fick mer. Det rapporterade Hallandsposten i juli.

Halmstad Live erhöll 8 008 400 kronor, vilket ska motsvara ett intäktsbortfall på det dubbla beloppet. Stödet kunde maximalt bli 50 procent för ansökningar som gällde belopp över en miljon kronor.

I bolaget senast redovisade årsbokslut framgår en omsättning på drygt fyra miljoner kronor. Uppgiften väckte reaktioner och nu har Kulturrådet bestämt sig för att granska de uppgifter som ligger till grund för beslutet, skriver HP.

ANNONS

– Vi kommer att kontrollera att de faktiskt har uppgett korrekta uppgifter. Annars blir det frågan om återkrav och eventuellt en polisanmälan om man skulle se att man hade uppsåt att lura oss, säger Kulturrådets chefsjurist Greta von Rosen Stövind till DN.

Halmstad Live: ”Helt transparent”

Även Dagerns Nyheter har granskat stödet till Halmstad Live. Enligt tidningen har Halmstad Live exempelvis uppgett förlorade intäkter när artisterna i själva verket bokats om till senare datum.

Till Hallandsposten har Halmstad Live uppgett att man varit ”helt transparent” i bolagets ansökan och företrädarna Anna Eriksson och Lavdim Syla befarar att hela 2020 kommer att bli ett år utan större arrangemang.

LÄS MER: Nämnd tar strid för att få dra in Halmstad Lives tillstånd

– Vi har förstått att det sticker i ögonen att vi har fått ett relativt stort stöd från Kulturrådet. Man bör då känna till bakgrunden, vi startade vår verksamhet i mitten av 2018. Inför uppstarten tillfördes bolaget stora belopp via ägarna, banker och andra aktörer. 2018 var av förståeliga skäl inget ekonomiskt bra år. Däremot lyckades vi under 2019 ”hitta vår publik”, etablera ett rykte som en seriös arrangör av egna evenemang och få en tillfredsställande ekonomi, kommenterade de till HP.

ANNONS

Serveringstillståndet prövas i kammarrätten

Samtidigt som Kulturrådet undersöker uppgifterna från Halmstad Live fortsätter Halmstads kommuns krav på att nöjesarenans serveringstillståndet ska prövas i kammarrätten. Beslut i den frågan väntas senast i slutet av september.

Hallandsposten har även tidigare i veckan rapporterat att bryggeriet Spendrups stämt Halmstad Live och kräver bolaget på återbetalning av 1,2 miljoner kronor.

LÄS MER: Bryggeri kräver Halmstad live på 1,2 miljoner kronor

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS