Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hallå Stavros Louca

kritiserad lärare och känd från tv-serien Klass 9A.

Vad säger du om kritiken mot dig om att du som Jehovas vittne inte borde vara lärare i naturvetenskapliga ämnen?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag är lärare i matematik och fysik. Det handlar om lagar och inte religion. Jag har aldrig undervisat om evolutionen. En lärare ska aldrig prata om sin egen religiösa övertygelse med eleverna och det har jag aldrig någonsin gjort under mina 32 år som lärare. Däremot måste man bemöta alla elever med respekt eftersom 99 procent av mina elever i Rinkeby kommer från religiösa hem.

Kritiken kommer sig av att du i en intervju kallade evolutionsteorin för vår tids största bluff - stämmer det att du tycker det?

– Nej. Det jag har sagt är att det är förbluffande att en lärare med sin auktoritet någonsin kan prata om antingen evolutionsteorin eller Gud som en sanning. En lärare ska presentera fakta och teorier men aldrig tala om för eleverna vad de ska tro.

Men är det inte skillnad mellan evolutionsteorin som är underbyggd med forskning och vetenskaplig fakta jämfört med religion som handlar just om tro?

– Jo, men det jag menar är att ingen till hundra procent kan bevisa att evolutionsteorin stämmer. Om vi hade heltäckande bevis för den skulle vi inte ha några religiösa människor. Därför ska ingetdera presenteras som en absolut sanning för eleverna.

Tycker du att man kan undervisa i biologi om man själv inte tror på evolutionsteorin?

– Det finns många religiösa vetenskapsmän och det finns även forskare som ifrågasätter evolutionen. Man måste inte tro på det man undervisar i. På samma sätt som det finns många icke troende som undervisar i religion.

Är det sant att du är Jehovas vittne?

– Ja det är sant men det har ingenting med mitt arbete i skolan att göra. Det hör till mitt privatliv. Jag har aldrig någonsin missionerat i skolan. Det hör inte hemma där. Den enda gången jag har pratat om gud eller religion var när jag fick frågan från ett par elever om man kunde bevisa Guds existens till hundra procent med hjälp av matematik, vilket man givetvis inte göra.

Missionerar du på fritiden?

– Jag går från dörr till dörr, det har jag alltid gjort.

Drar du på något sätt nytta av ditt kändisskap när du missionerar?

– Det skulle jag aldrig göra. Dessutom är jag helt ointresserad av mitt kändiskap. Jag har medverkat i Klass 9A sen 2006 och jag gör det enbart för ungdomarna. Det är befängt att påstå att jag skulle dra nytta av mitt kändiskap eller profitera på det. Om jag skulle vilja använda mig av mitt kändisskap skulle jag göra det på et helt annat sätt. Jag har fått förfrågan från samtliga politiska partier och fått erbjudande om att bli rektor, men jag har tackat nej till allt eftersom det är ungdomarna som jag brinner för.

Märker du ingen skillnad?

– Jag har alltid varit Jehovas vittne och de som känner igen mig nu när jag knackar dörr kände igen mig här hemma även innan.

Tjänar du några pengar på din religiösa verksamhet?

– Nej absolut inte. Det har jag aldrig gjort.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.