Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hallå

... Olle Edström, musikprofessor som hittat en ny version av Evert Taubes låt Så länge skutan kan gå.
Hur hittade du melodin?
- Den finns på Göteborgs universitetsbibliotek, men inte färdig. Det finns en separat sida med lite text som verkar nästan färdig och ett notblad utan text. Jag satte ihop dem för att rekonstruera hur det förmodligen varit en gång.
Så helt säker är du inte?
- Alltså, melodin finns på noter utskriven av en annan person än Taube, för så var det alltid. Men under noterna står inte texten. Därför gäller det att försöka hitta en som passar och det gör den i de flesta fall.
Hur skiljer den sig melodiskt?
- Det talas ofta om olika repriser i musiken och den vanliga Så länge skutan kan gå har två repriser. Men den gamla har fyra olika. Den liknar mer en normal svensk sjömansvals från 30-talet än den som vi känner till.
Vilken tycker du är bäst?
- Det är svårt att säga eftersom jag är så inkörd på den första. Kunde jag glömma den hade utgångsläget varit ett annat, men det går ju bara inte. Men om jag hört den gamla versionen först kanske jag tyckt att den är bäst.
Hur viktigt är det här?
- Inte så särdeles viktigt. Det är bara intressant att se hur en sådan här process kunde gå till. Det finns säkert massor av exempel i världshistorien, men få som är kända. Sedan finns det redan 200 Taubelåtar som är bra, så det här ska absolut inte förstoras.
Hur kommer du att gå vidare?
- Jag kommer i vår med en populärvetenskaplig bok om Taubes musik, hans liv och hur han kom på sina låtar. Han hade ett enormt referensbibliotek i huvudet efter alla sina resor. Jag har gjort en bok med cd till om hans musikaliska liv.
Är den nyfunna melodin med?
- Den finns omnämnd. Men för att publicera den på skiva skulle alla Taubearvingarnas godkännande behövas. Rent upphovsrättsligt finns den inte i offentligheten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.