Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hallå...

... Gilda Stillbäck, koreograf och initiativtagare till B rör mig, en föreställning med tangoperformance på Pustervik i dag och i morgon.
Vad är tangoperformance?
- Det är vårt eget lilla begrepp, eftersom det är en blandning av allt från nutida modern dans till fysisk teater och har basen i argentinsk dans. Jag har med utgångspunkt i tangon använt alla slags former av performance för att uttrycka det jag vill.
Vad är det?
- När jag började dansa tango blev jag så fascinerad av ärligheten, att man inte kan ljuga. Det går direkt från en kropp till en annan. Man blir som en kropp med fyra ben där hjärnan inte är med. Skulle man försöka få med hjärnan så är det bara störande. Det är en direktkommunikation mellan dansarna och det vill jag förmedla till publiken.
Med på scenen finns argentinaren Ezequiel Farfaro, hur vill du beskriva honom?
- Han turnerar runt hela världen, är en av de mest kända tangodansarna från Buenos Aires och har följt med på den här resan. Det har varit tufft. Här kommer jag som är svensk och ganska nybörjare och vill göra något med tangon. Jag kan inte ens prata spanska och förstår inte vad de sjunger. Men jag har min känsla. Allt är ganska tillskruvat i föreställningen, inte för att driva med något men som en kommentar om att den moderna människan inte lyssnar till sin kropp. Där har jag och Ezequiel mötts.
Föreställningen har turnerat i både Sverige och Argentina sedan premiären i Lycksele förra året. Vad händer efter Göteborg?
- Då blir det Stockholm, som är sista anhalt på den här turnén. Sedan har vi på gång en turné i Norge och även fler scener i Sverige. Men det är inte så lätt när han bor i Buenos Aires och jag här. Och musikern Thomas Jeker bor i Schweiz. Han har skrivit akustisk och elektronisk musik som han framför live på scenen och som är en viktig del av föreställningen. Hans musik är väldigt speciell.
Hur då?
- Det låter inte som något annat. Men man hör influenserna av tango.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.