Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hagakör mästare i Italien

Tävla i musik är konstigt, tycker Ulrike Heider. Under en italiensk festival i helgen tog hon Haga motettkör till mästartitel och blev själv bästa dirigent.
- Vi hade nog aldrig trott att vi skulle komma så långt. Att känna att vi gjort så bra ifrån oss är så klart jättefint för vårt självförtroende, säger Ulrike Heider, dirigent för Haga motettkör från Göteborg.
Under den internationella körfestivalen Musica in Venezia övertygade kören med 35 sångare i båda de kategorier den tävlade i. Haga motettkör kom etta i klassen profan musik och tvåa i sakral musik.
Dessutom utsågs Ulrike Heider till bästa dirigent.
- Jag har inte fått veta varför men kanske är det för att jag dirigerar på ett effektivt sätt utan stora rörelser. Jag tycker att det underbaraste under en konsert är att inspirera mina körsångare och få ut det bästa som finns. Det tror jag att jag lyckas med, säger Ulrike Heider.
Det är första gången hon och kören deltar i en tävling. Ulrike Heider berättar att hon egentligen tycker att det är konstigt att tävla i musik. Ändå beslöt hon sig för att åka iväg med sångarna till Italien.
- De behövde en liten morot för att skärpa sig och det var ett bra mål. Tanken var bara att få ihop programmet, inte att komma hem med något pris.
I tävlingen medverkade ett fyrtiotal europeiska körer i flera olika kategorier. När domarna räknat samman poängställningen för festivalens samtliga klasser slutade Haga motettkör trea. Festivalens totalmästare blev den tjeckiska damkören Foerstrovo Komorni Pevecke Sdruzeni.
Under Kulturnatta på fredag ska Haga motettkör framföra större delen av sitt vinnande program i Hagakyrkan. Det har rubriken Songs of the night och bygger på körmusik vars texter anknyter till natten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.