Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hagabion får ny skrud, i alla fall invändigt, under filmfestivalen Prisma. Bild: Elisabeth Alvenby
Hagabion får ny skrud, i alla fall invändigt, under filmfestivalen Prisma. Bild: Elisabeth Alvenby

Hagabion förvandlas till Hogwarts under filmfestival

För att fira att Harry Potter-filmerna fyller 20 år kommer Hagabion att förvandlas till Hogwarts när barn- och ungdomsfestivalen Prisma återvänder. Samtliga Potter-filmer kommer visas och huset fyllas med trollstavar, sorteringshattar och magi.

Det är 20 år sedan den första filmen om Harry Potter hade premiär. För att fira det kommer Göteborgs filmfestival att förvandla Hagabion till Hogwarts och visa samtliga filmer om trollkarlen under barn- och ungdomsfestivalen Prisma som startar den 27 oktober.

LÄS MER: Gunilla Bergström gick mot strömmen med Alfons

Festivalens hederspris går i år postumt till författaren och illustratören Gunilla Bergström, för sitt arbete med filmerna om hennes litterära figurer Alfons Åberg och Bill och Bolla.

"Ända sedan den första Alfons-filmen, 'Raska på, Alfons Åberg' i regi av Per Åhlin, var Gunilla Bergström djupt involverad i filmproduktionerna, dels som manusförfattare men också som övergripande kreativ kraft med inflytande över såväl animationsstil som filmmusik", skriver festivalen i ett pressmeddelande.

Invigningsfilm för festivalen är den nya Alfons Åberg-filmen "Aja baja, Alfons Åberg" i regi av Tomas Alfredson, som är på plats på festivalen.

LÄS MER: Viveca Lärn sörjer vännen Gunilla Bergström: ”Ett geni”

Kokobäng gästar

Bland gästerna finns Ina, Tindy och Olle från succéserien ”Kokobäng”, den mest streamade tv-serien på SVT Barn, influencern Alicia och skådespelaren Alfons.

Filmfestivalen kommer sprida ut sig i Göteborg med omnejd och bland annat kan besökarna se gratis film i Nordstan under alla dagar. Trots att restriktionerna nu är släppta kommer flera av filmerna som visas under Prisma också kunna ses hemifrån, vilket möjliggör ”besökare” även utanför Göteborg.

Prisma pågår den 27 oktober till 1 november. Totalt visas 48 filmer från 17 länder.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.