Högsbos bibliotekschef JO-anmäls efter sin utgallring

Grethe Österberg, chef för biblioteket i Högsbo, anmäls till Justitieombudsmannen (JO) efter att ha skänkt bort Lena Anderssons böcker. ”Synnerligen allvarligt” skriver den privatperson från Göteborg som anmält bibliotekschefen.

ANNONS
|

Det har varit en intensiv vecka för Grethe Österberg, enhetschef för biblioteken i Askim, Högsbo och Södra skärgården.

GP var i onsdags först med att berätta nyheten om att biblioteket i Högsbo gallrat ut fyra av Lena Anderssons böcker, ”Koryféerna”, ”Utan personligt ansvar”, ”Duck City” och ”Slutspelat”, som en blinkning åt författaren efter hennes uppmärksammade ledarkrönika om hungriga barn och havregryn.

Enligt bibliotekschef Grethe Österberg var det alls ingen politisk manifestation mot Lena Andersson.

– Det är självklart ingen politisk markering från vår sida och det är väldigt olyckligt om det skulle uppfattas som en sådan, sade hon till GP i onsdags.

ANNONS

Men sedan dess har människor över hela landet reagerat.

Bland annat menar Lena Anderssons förläggare Jonas Axelsson att det handlar om tjänstefel från bibliotekschefens sida och han beskrev det hela för GP som ett ”allvarligt ingrepp”.

– Jag kan tycka att aktivism är intressant, men när det blir så här så blir det bara pannkaka, sade Jonas Axelsson i torsdags.

”Odemokratiskt och ytterst allvarligt”

Nu har ärendet även anmälts till Justitieombudsmannen (JO) av en privatperson från Göteborg som anser att bibliotekschefen Grethe Österbergs agerande var "odemokratiskt och ytterst allvarligt".

På fredagen skrev mannen i sin anmälan bland annat att han ”finner det synnerligen allvarligt att en chef vid en kommunal verksamhet bedriver politisk aktivism, alldeles oavsett inriktning eller av vilken anledning.”

”Som anställd vid en kommunal verksamhet skall personliga politiska värderingar inte forma verksamheten” skriver mannen vidare och fortsätter: ”Att tänka fritt måste få vara större än att tänka rätt, det utgör grundbulten för vår demokrati. Att därefter i intervjuer betrakta den uppstådda situationen som ’olycklig’ är skrämmande naivt”.

GP söker bibliotekschef Grethe Österberg och mannen som anmält henne till JO.

LÄS MER:Så driver Högsbo bibliotek med Lena Andersson

LÄS MER:Förläggaren Jonas Axelsson: Tjänstefel av Högsbo bibliotek

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS