Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Högerextrema avbröt paneldiskussion på bokmässa

Under pågående Bokmässan i Frankfurt stördes en diskussion av högerextrema förlaget Antaios. – Under samtalet kommer en man, en kvinna och en person jag upplevde vara en tonåring. Men efter att samtalsledaren avstyrt, lämnade de lite flygblad och lämnade platsen, säger Maria Källsson, vd för Bokmässan, som var medlem i panelen.

Det var på pågående bokmässan i Frankfurt, under en paneldiskussion om högerextrema element, som samtalet avbröts av representanter från högerextrema förlaget Antaios. De var där för att visa sitt missnöje över att inte ha blivit inbjudna.

– De klev närmare och närmare och till slut var de framme vid scenen där de delade ut flygblad, säger Arvid Jurjaks, journalist, som var på plats.

Upplevde du dem som hotfulla?

– Nej, de uppträdde snarare som upprörda.

Talade högt

Bland panelmedlemmarna fanns Maria Källsson, vd för Bokmässan i Göteborg, som var på plats för att diskutera skillnaden mellan hur tyskar och svenskar handskas med högerextrema krafter.

– Under samtalet kommer två vuxna personer, en man och en kvinna, samt en person jag upplevde vara en tonåring, in i seminarielokalen och börjar tala högt. Men efter att samtalsledaren avstyrt, delade de ut flygblad och lämnade platsen, säger Maria Källsson.

I Sverige bojkottar man – i Tyskland förs diskussioner

Maria Källsson menar att vi i Sverige har mycket att lära när det kommer till hanteringen av extremhögern.

– Här hemma bojkottar vi medan tyskarna tar diskussionen. Det var lite därför jag var där, för att berätta om utvecklingen med bojkottande författare i Sverige. Men det är viktigt att det här uppmärksammas, för de kommer vilja göra sig hörda. I Sverige har vi hamnat i ett låst läge där de högerextrema inte granskas utan debatten handlar om vem som bojkottar och inte medan de högerextrema tillmäts stor vikt och mycket uppmärksamhet. Tyskland har Sverige som ett exempel på hur man inte bör göra.

Hur agerar den här typen av förlag?

– De använder en väldigt kraftfull retorik, som Donald Trump, och anpassar sig inte efter turordning. Det måste vi lära oss hantera.

Närvaron ökat sedan tyska valet

Arvid Jurjaks berättar att den högerextrema närvaron blivit värre sedan det tyska valet. Då växte främlingsfientliga partiet AfD och blev tredje störst.

– Det är lite som att de fått luft under vingarna. Det är exakt så här krafter som är "höger om mainstreamhögern" jobbar. De tar plats och de drar till sig uppmärksamhet, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.