Författaren Wera von Essen har i en intervju med GP nyligen sagt att ironi är en typ av ondska.
Författaren Wera von Essen har i en intervju med GP nyligen sagt att ironi är en typ av ondska. Bild: Nils Petter Nilsson

Håller internet på att döda ironin?

De yngre generationerna förstår sig inte längre på ironi. Det är tragiskt. För utan ironi blir himlen gråare, solen kallare och livet tråkigare. Kanske beror utvecklingen på internet. För ironins känsliga elegans får inte plats i en emoji.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

LÄS MER:Wera von Essen: ”Ironi är en typ av ondska”

LÄS MER:Recension: "Våld och nära samtal" – Wera von Essen

Efter recensionerna av Wera von Essens ”Våld och nära samtal” har jag direkt känt att det är en bok jag vill läsa. Men så läste jag Mikaela Blomqvist intervju med författaren i GP (30/5) och tappade genast lusten. Von Essen säger nämligen att

”Ironi är en typ av ondska som man inte ska vara naiv inför, att stå utanför och ironisera det tror jag är ibland det värsta jag vet”. Plötsligt är det väldigt tydligt att Wera von Essen inte har speciellt mycket att säga mig. Och säkert inte jag henne.

Det har gått inflation i att kalla något som annars anses vara ett hinder för att leva ett fullgott liv för en superkraft, men jag kan utan tvekan säga att ironi är min superkraft. Det har inte bara försörjt mig i över trettio år, ironi har hjälpt mig att inte malas sönder av själva livet. Skulle man ta bort ironin ur den ekvation som är jag skulle det bara finnas en själlös köttsäck kvar.

ANNONS

Wera von Essen är född 1986. Och ja, ironi är faktiskt något så enkelt som en generationsfråga. Som 70-talist och tillhörande, den rysansvärt pinsamt benämnda, generation X är jag marinerad i ironi. Att årskullarna som följde efter sparkat bakut, placerat munnen i ett allvarligt streck och vänt ironin ryggen är helt naturligt.

Jag är även övertygad om att internet är en bov i dramat. Twitter och Facebook plattar till och delar upp i människor och åsikter i tydliga kolumner. För. Mot. Höger. Vänster. Ond. God. Det är klart att ironins känsliga elegans inte får plats i en emoji.

Jag håller inte med om att ironi skulle vara hånfull rustning mot omvärlden. Ironi är ofta inget annat än blyg ömhet, som den franske författaren Etienne Rey sa. Att uttrycka sig ironiskt är att visa sig sårbar. Ironin måste mötas av någon som väljer att förstå att det är ironi, annars faller den platt till marken. Det enklaste sättet att tillintetgöra ironi än att använda den skoningslösa härskartekniken att låtsas som man inte förstår.

LÄS MER:Ni som plötsligt blivit "kreativa" under corona borde skämmas

För att ta ett närliggande exempel så blev jag själv nyligen hånad på ledarplats för att i en krönika skrivit ”för mig är skapande på liv och död.”

ANNONS

”På riktigt?” undrade skribenten med en illa dold underton av ”sicken jävla tönt.”

Nej. Det var en ju förstås en liknelse.

Men varför envisas jag då? För utan ironi blir himlen gråare, solen kallare och livet tråkigare. Jag läste nyligen ut ”Vardagar 3” av Ulf Lundell. Hans stilla fågelskådande på Österlen är mycket trivsam läsning. Samtidigt är det tydligt att han knappt tycker någonting är roligt längre. Inte att måla. Inte att spela musik. Allt är i olika grad mest besvärligt. Och av en händelse så går det inte att hitta en mindre ironisk människa än Ulf Lundell.

Vad ska vi ironiker ta oss till? Författaren och radiomannen Kalle Lind sa en gång att ”ironi borde läras ut i skolan, som tyska.” Eller så flyttar vi alla till en liten ö där vi kan riffa som jazzmusiker och flabba. Ifred från omvärldens dömande blickar och snörpta mungipor.

Jag vet inte. Jag vet bara att ironins död utan tvekan är vår tids allra största sorg.

LÄS MER:Är det så fel med sköna snubbar?

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS