Från vänster Soraya Post (Fi),  Heléne Fritzon (S), Alice Bah Kuhnke (MP), Fredrick Federley (C), Karin Karlsbro (L), Tomas Tobé (M), Sara Skyttedal (KD) och Peter Lundgren (SD) under SVT:s slutdebatt mellan partiernas toppkandidater till EU-valet.
Från vänster Soraya Post (Fi), Heléne Fritzon (S), Alice Bah Kuhnke (MP), Fredrick Federley (C), Karin Karlsbro (L), Tomas Tobé (M), Sara Skyttedal (KD) och Peter Lundgren (SD) under SVT:s slutdebatt mellan partiernas toppkandidater till EU-valet. Bild: Anders Wiklund/TT

Håll public service utanför det politiska spelet

Victoria Greve varnar för att göra SVT och SR till slagträn i debatten.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Under vårens EU-valrörelse har en debatt om public service på nytt blossat upp från borgerligt håll. Först beslutade Moderaterna i Stockholm på sin stämma att driva frågan om att lägga ned public service helt, något som visserligen avfärdas av partiet på riksplanet. I efterspelet till DN:s granskning av hur den förre EU-parlamentarikern Lars Adaktusson röstat i abortfrågan i EU-parlamentet gick Busch Thor ut i ett inlägg på Facebook och kallade SVT och Sveriges Radio för "statstelevisionen" och "statsradion" och anklagade dem och DN:s journalister för att göra gemensam sak med partiets politiska motståndare.

LÄS MER:Det är över för Arnault – men inte för oss

Det hela framstår som aningen ironiskt. Så sent som valrörelsen 2014 använde Lars Adaktusson sitt renommé som före detta tung public service-journalist med slogans som "skicka en granskande journalist till Bryssel" och "rätt agenda i Bryssel", som anspelade på hans gamla jobb som programledare för "Agenda", något DN:s chefredaktör Peter Wolodarski noterade i sin söndagsledare.

ANNONS

Men nu är tongången snarast den motsatta. Och Ebba Busch Thors utspel om politiserade medier tycks ligga i linje med hennes väljares åsikter. Så ser det i alla fall ut om man tittar på den färska SOM-undersökningen från Göteborgs universitet som mäter svenskarnas förtroende för samhällsinstitutionerna. Årets undersökning visar visserligen att svenskarna fortfarande har högt förtroende för radio och tv. Men tittar man närmare blir bilden betydligt mindre harmonisk.

SOM-institutets biträdande föreståndare Ulrika Andersson som tittat närmare på siffrorna skriver i ett kapitel från den kommande rapporten ”Storm och stiltje” att bara 40 procent av dem som definierar sig som höger politiskt uppger att de har högt förtroende för radio och tv. Bland de som ser sig som vänster har 67 procent högt förtroende för radio och tv. Medan de vänstersinnades förtroende för etermedierna har vuxit över tid har de borgerliga sympatisörernas minskat.

Utvecklingen är oroande. SR och SVT är alldeles för viktiga för att bli slagpåsar i en höger-vänster-debatt som riskerar att undergräva allmänhetens förtroende för journalistiken de gör.

LÄS MER:Sverigedemokraterna saknas i kulturen

Faran kanske inte tycks överhängande nu, men utvecklingen i Europa är desto mörkare. I Europarådets årliga rapport om pressfriheten bland medlemsländerna slås fast att tillståndet för den fria journalistiken inte varit så bräckligt sedan slutet på kalla kriget. Man varnar för konsekvenserna av att public service undergrävs i länder som Litauen och Danmark, där Dansk Folkeparti drev igenom en kraftig nedskärning på Danmarks Radio förra hösten. Över 20 procent av budgeten ska skalas bort över en femårsperiod. Tre radiokanaler och tre tv-kanaler läggs ned, 382 tjänster försvinner. I det nya sändningstillståndet står att dansk kultur, det danska kulturarvet och Danmarks kristna rötter ska betonas. Det om något är att politisera och försvaga en samhällsinstitution.

ANNONS

I ett litet språkområde som Sverige finns det inga andra mediehus med samma ekonomiska muskler, med möjlighet att ha så många professionella journalister anställda för att granska och bevaka. Public service är inte statens. Den tillhör oss alla. Håll den utanför det politiska spelet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS