Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Håkan lånar ut ”Din tid kommer” till West Pride

Årets West Pride-festival är flyttad till hösten. Men redan nu finns en kampanjfilm – med Håkan Hellströms ”Din tid kommer” tolkad av duon David & Tilde.
– Det känns fantastiskt fint att få sjunga in den, säger Tilde Mossberg.

Filmen inleds med en drönarfärd längs Stora hamnkanalen. Sedan radas Göteborgs landmärken upp: Masthuggskyrkan, Liseberg och Linnéstan, skärgården, spårvagnar och Stora teatern.

Fram träder också en berättelse om sju HBTQI- personer med olika bakgrund och livsberättelser med koppling till staden Göteborg. ”En uppmaning till att våga ta plats och att tillsammans bygga en stad att vara stolt i” som West Pride skriver på sin sajt.

Men framförallt hör man Tilde Mossberg sjunga en stillsam, nervig och nästan lite drömsk version av Håkan Hellströms anthem ”Din tid kommer”. En låt som hon redan spelat in och släppt med David Malm i duon David & Tilde, men då i en helt annan version.

LÄS MER: Hon gör dokumentär om mångfalden inom trans

– Den versionen är lite konstig och borde inte ligga på Spotify, skrattar Tilde Mossberg, men berättar att det ändå var duons tolkning av ”Din tid kommer” som väckte West Prides intresse.

– Deras reklambyrå hörde av sig och undrade om vi ville vara med och göra musiken till West Prides kampanjfilm, och det ville vi hemskt gärna. Det kändes ju svinskoj!

Nu har filmen premiärvisats på Göteborgs filmfestival och lagts ut på West Prides hemsida. Tilde Mossberg har redan mötts av glada tillrop och fin respons.

Håkan Hellström gillar tolkningen

– Många har hört av sig och jag tycker själv att det blev lyckat. Musiken och videon tillsammans är väldigt rörande. Det är jag som sjunger, David som spelar och låten är producerad av Klara Goliger och Hannes Schönberg.

Även från Håkan Hellströms håll hörs nöjda tongångar.

– Både Håkan och Björn Olsson tycker att tolkningen är otroligt fin och att det är en stor ära att den används i det här sammanhanget, kommenterar man från ”Håkanlägret”.

LÄS MER: Göteborg tävlar om att bli bästa HBTQ-staden

Och självklart är West Pride själva nöjda med sin nya kampanjfilm.

– Göteborg har gått från att vara en bögknackarstad till att bli en av Sveriges bästa hbtqi-städer, även om det såklart finns mycket mer att göra, och det tycker jag lyfts fram på ett fint sätt i filmen. Håkans låt och text passar så otroligt bra med det budskap om att våga ta plats som vi vill föra fram, säger West Prides versamhetschef Emma Gunterberg Sachs.

West Pride tar plats inomhus

Förra sommaren ställdes den vanliga West Pride-festivalen in i Göteborg och ersattes av en global och helt digital Pride-festival. Med drygt 50 000 000 tittningar blev den socialt distanserade festivalen ändå en succé, men givetvis hoppas Emma Gunterberg Sachs på en mer normal festival i år. Om än ingen ”vanlig” festival.

West Pride 2021

  • Årets festival äger rum vecka 39, från 27 september till 3 oktober.
  • Den avses att till största delen genomföras inomhus på en av stadens kulturinstitutioner eller hos en annan aktör.
  • Pride House, festivalens koncept för seminarier, samtal, utställningar och workshops kommer att vara kvar vid Götaplatsen.
  • Paraden planeras att äga rum lördagen den 2 oktober i centrala Göteborg.
  • Den officiella flaggperioden planeras att äga rum 20 september till 3 oktober.

I torsdags offentliggjorde West Pride vid ett stormöte att sommarens festival ska senareläggas och flyttas från juni till sista veckan i september, allt för att ge pandemin en chans att klinga av så mycket som möjligt, och dessutom hållas inomhus.

LÄS MER: Ny resesajt ska ge säkrare resor för hbtq-personer

– Det är ju ganska kallt då i slutet av september och början av oktober så vi hoppas kunna hitta en lämplig kulturinstitution. Det känns så viktigt med fysiska mötesplatser för att kunna få den här gemenskapen, en trygg plats där alla kan vara sig själva. Dessutom vill vi lyfta kunskapshöjande frågor, sprida glädje och kämpa för HBTQI-rättigheter, understryker Emma Gunterberg Sachs.

”Din tid kommer”

  • Skriven av: Björn Olsson och Håkan Hellström.
  • Framförd av: Tilde Mossberg (sång), David Malm (gitarr, sång), Klara Golinger (sång), Robin Backgård (trumpet), Maria Doumeni Cronholm (cello), Alma Möller (viola) och Amelie Evmark (fiol).
  • Filmad av: Produktionsbolag Tchikana.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.