Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborg firar 400 år 2021 och som en del i firandet sätter Göteborgsoperan upp en musikal byggd på Håkan Hellströms musik.  Bild: Anna Svanberg
Göteborg firar 400 år 2021 och som en del i firandet sätter Göteborgsoperan upp en musikal byggd på Håkan Hellströms musik. Bild: Anna Svanberg

Håkan Hellströms låtar blir musikal på Göteborgsoperan

Håkan Hellström flyttar in på Göteborgsoperan. Som en del i stadens 400-årsfest 2021 sätter man upp musikalen "Kärlek skonar ingen" byggd på Hellströms musik.
– Det är verkligen exalterande och en stor ära, säger Håkan Hellström, i ett pressmeddelande.

Arbetet med Håkan Hellström-musikalen har pågått en längre tid. Författaren Mirja Unge och regissören Victoria Brattström har arbetat fram berättelsen tillsammans med Simon Ljungman, mångårig gitarrist i Håkan Hellströms band.

– Håkan är också i högsta grad aktiv i detta och jag är säker på att slutresultatet vinner på det, att han är med gör att vi hela tiden kan gå till källan. Sedan vill ju även Håkan bli överraskad och gillar att få nya ingångar och idéer på det han har gjort, säger Simon Ljungman till GP.

Ljungman och Victoria Brattström började spåna kring en musikal redan 2001 och när möjligheten öppnade sig att att använda Håkans musik föll allt på plats.

Ullevi-spelningarna inspirerade

– Det började som en spännande lek där vi funderade kring vad kan man göra när man för samman teatern och popmusiken. Sedan, för fyra år sedan, sammanförde jag helt enkelt två kompisar: Håkan och Victoria, och där tog detta fart, säger Simon Ljungman som berättar att konserterna på Ullevi gett inspiration och kreativt bränsle.

– Någon sade till mig efter första Ullevi-konserten att det var som att se en musikal, att låtarna gick sömlöst in och ut i varandra och att det fanns en berättelse. Så det tände någonting.

Håkan Hellström själv uttalar sig i ett pressutskick:

– Har ofta sett scener framför mig när låtarna kommit till. Som små filmscener. I de där filmerna spelas rollerna av olika figurer jag fantiserat ihop, kompisar, människor jag mött eller hört om, mig själv också såklart.

– Gemensamt för allihop är att de sjunger i de där små filmerna. Så musikal känns närmre än vad man kanske kan tänka sig.

Göteborgsoperas vd Christina Björklund, konstnärlige chef Henning Ruhe, musikern Simon Ljungman och regissören Victoria Brattström. Bild: FOTOGRAF SÖREN HÅKANLIND
Göteborgsoperas vd Christina Björklund, konstnärlige chef Henning Ruhe, musikern Simon Ljungman och regissören Victoria Brattström. Bild: FOTOGRAF SÖREN HÅKANLIND

Musikalen utspelar sig under ett dygn i Göteborg och flera av karaktärerna i Håkan Hellströms låtar, bland andra Eva, Lena, Fernando och Karl-Johan, kommer dyka upp på scenen. Simon Ljungman och Victoria Brattström berättar att man berättartekniskt och dramaturgiskt inspirerats av filmklassikerna "Short cuts" och "Magnolia". Och musiken är förstås helt central.

Har gått långa promenader

– I mitt förberedelsearbete har jag utvecklat en speciell typ av nördlyssning. Jag drar på mig lurarna och går ut och går, sätter mig i rörelse, och låter musiken föra mig in i de där filmscenerna som Håkan snackar om, berättar Victoria Brattström som tidigare regisserat bland annat "Oliver" på Göteborgsoperan.

– Som regissör går jag alltid in i världarna det handlar om, upplever och spelar alla rollerna och det har gjort även nu. Sedan blev det jättespännande när vi tog in Mirja Unge och hennes världar började prata med Håkans värld, när vi pratade om vad som händer när karaktärerna från olika låtar får träffas.

– Mirja har gjort ett enastående arbete med manus och bland annat tagit repliker ur Håkans texter och fått till det på ett väldigt fint sätt, menar Simon Ljungman.

Efter sommaren, och de fyra konserterna på Ullevi, fortsätter arbetet med musikalen "Kärlek skonar ingen". Då ska det bland annat hållas auditions för de olika rollerna. Klart är att Göteborgsoperans orkester och kör samt ett kompband står för musiken.

Musikalen får sedan premiär i september 2021. Biljetterna släpps den 16 juni.

LÄS MER: Modigt och mästerligt när Hellström vågar testa nya vägar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.