1/5

Johan Lindqvist: Härligt hur Loreen äntligen kunde skrika ut sin glädje

Lördag natt och Loreen ska fira sin kross i Melodifestivalen. Redan på måndag morgon börjar matchen för att hämta hem bucklan i Liverpool – en betydligt tuffare utmaning.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Visst såg ni när jurygrupperna redovisade sina röster och skickade tolva efter tolva till Loreen? Flera av dem gjorde den där ringlande rörelsen med händerna och fingrarna som Loreen har i sitt nummer. Det är exakt en sådan detalj, en tydlig gimmick som sätter sig direkt i tittarnas medvetande, som brukar krävas för att gå hela vägen också i Eurovision.

Tidigare har det varit bland annat Carolas fläkt, Herreys gyllene skor eller Måns Zelmerlöws streckgubbe. Såhär i Tiktok-tider krävs något ännu mer effektivt, även där har alltså Loreen träffat rätt.

Det är verkligen värt att påminna om att Loreen är solo på scenen. Hon kör den här showen helt själv. Det är sanslöst imponerande.

Då gjorde det inte heller så mycket att hon missade lite i showen, folk tittar selektivt och när gällde energi och inlevelse maxade sig Loreen när det betydde som allra mest. Segern var mer än välförtjänt. Den var odiskutabel, överlägsen, självklar. En av Melodifestivalens allra mest övertygande överkörningar någonsin.

Det var, för att citera tidningen QX, en ”one woman-show” som redan nu är en klassiker. Ja, det är verkligen värt att påminna om att Loreen är solo på scenen. Hon kör den här showen helt själv. Det är sanslöst imponerande. Och det var så otroligt härligt att se hur all anspänning bara släppte för Loreen och hon kunde skrika ut sin glädje.

Loreen behöver alltså ta sig an Liverpool med samma stora hjärta, samma fokus och samma seriositet som hon hade i Malmö och i Solna.

Loreen ser ut att bli den stora förhandsfavoriten även när allt ska avgöras i Liverpool. Samtidigt ska man komma ihåg att för majoriteten av tv-tittarna är det av mindre betydelse att hon vann med ”Euphoria” 2012. Elva år är lång tid i vilket sammanhang som helst. I popmusik är det en slags evighet.

Loreen behöver alltså ta sig an Liverpool med samma stora hjärta, samma fokus och samma seriositet som hon hade i Malmö och i Solna. Då kan hon bli legendarisk med två (!) Eurovision-triumfer.

Några korta noteringar nu när det är dags att summera årets tävling.

Det var ett riktigt starkt framträdande av Maria Sur som hade svårt att hålla tillbaka tårarna under publikens jubel.

Jon Henrik Fjällgren gjorde sitt, enligt egen utsago, sista framträdande i Melodifestivalen. Han ska ha tack för sin insats men jag känner också att vi är rätt så klara med jojkschlager, det blir lite same same varje gång.

Och till sist. Farah Abadi och Jesper Rönndahl hade inte jobbat tillsammans innan de skulle leda Melodifestivalen ihop. Det har gjort det bra hela vägen och framme i Friends arena satt samspelet riktigt, riktigt bra. Det vore både onödigt och oväntat om SVT skulle vaska möjligheten att låta dem fortsätta. Det blir ju förmodligen snart två programledartjänster lediga i Göteborg. Japp, låt firma Farah/Jesper ta över ”På spåret” efter Kristian Luuk och Fredrik Lindström. De har ju redan tävlat var för sig så det är bara att gå in och ”vart är vi på väg.... nu kööör vi!!!!”

LÄS OCKSÅ: Loreen höll för trycket – vinner Melodifestivalen

LÄS OCKSÅ: "Euphoria" den mest spelade vinnarlåten

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.