Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Här trängs göteborgarna på klubbarna igen

Lillördag och fritt fram på dansgolven. När restriktionerna lyftes på onsdagen var det många göteborgare som gav sig ut i natten för att fira in det nygamla normala.
– Det här har man väntat på hur länge som helst, säger klubbesökaren Victoria Wulff.

Det är långt ifrån folktomt på Avenyn första kvällen utan restriktioner. Regnet hänger i luften över Göteborgs mest kända festgata när sällskap efter sällskap passerar det blinkande ljuset från stadens klubbar och barer.

För vissa ser det kanske ut som vilken onsdagsnatt i februari som helst. Men vid den här tiden förra veckan var allt stängt.

– Äntligen! Det här har man väntat på hur länge som helst, säger 20-åriga Victoria Wulff. Hon har rest till Göteborg från Helsingborg och står utanför Excet för att fira den historiska dagen.

Victoria jobbar inom vården och berättar att hon denna gång faktiskt vågar tro på att restriktionerna nu är borta för gott.

– Jag har tagit studenten och allt under pandemin. Det har varit otroligt tråkigt, ibland känns det som att man har kastat bort de två viktigaste åren i livet. Men nu känns det som att man äntligen kan leva ut igen, säger hon.

Johan Strömer, nattklubbschef på Excet, berättar att nattklubben är helt full. ”Med tanke på att det här mer eller mindre är det tredje restriktionssläppet hoppas jag att det är sista, jag vågar faktiskt tro på det”, säger han. Bild: Mia Höglund
Johan Strömer, nattklubbschef på Excet, berättar att nattklubben är helt full. ”Med tanke på att det här mer eller mindre är det tredje restriktionssläppet hoppas jag att det är sista, jag vågar faktiskt tro på det”, säger han. Bild: Mia Höglund

”Maxkapacitet här”

Utanför nattklubben vid Valand ringlar sig kön lång. Många göteborgare verkar ha tagit sig ut i natten för att fira de slopade restriktionerna.

– Vi öppnade vid tio på kvällen i dag och nu är det maxkapacitet här inne, berättar Johan Strömer, nattklubbschef på Excet.

LÄS MER: Den sista festen uteblev – glest i Göteborgs nattliv

LÄS MER: Krögare: ”Tusen gånger värre än i mars-april”

Dansgolvet är knökat. Ur högtalarna dånar 1.Cuz ”Försent” – en låt som släpptes några månader innan de första nedstängningarna.

– Första gången fick vi stänga ner i 18 månader. Sedan hann vi ju ha öppet ett litet tag innan vi fick stänga ner igen, säger Johan Strömer.

Nästan två år har hunnit passera sedan krogar och restauranger för första gången tvingades förhålla sig till Folkhälsomyndighetens restriktioner. Sedan dess har vändorna varit både många och snåriga.

Tidslinje – restriktioner och rekommendationer för serveringsställen

2020

24 mars: Allmänna råd för att förhindra smittspridning på serveringsställen tas fram. De nya föreskrifterna innebär bland annat att restauranger, barer och caféer måste se till att ingen trängsel uppstår bland deras gäster.

7 juli: En ny lag om smittskyddsåtgärder på serveringsställen träder i kraft. Besökare måste nu kunna hålla minst en meters avstånd till andra sällskap på ett serveringsställe. Mat och dryck får endast serveras till besökare som sitter ned.

11 november: Storleken på ett sällskap begränsas nu till åtta personer och vid till exempel uppträdanden måste publiken sitta ner. Från och med 20 november får ingen alkohol serveras efter klockan 22.00.

Julafton: Storleken på ett sällskap begränsas nu ytterligare – från åtta till fyra personer. Från och med nu får ingen alkohol serveras efter klockan 20.00.

2021

26 februari: Restriktionerna gällande serveringsställen förlängs till första mars. På serveringsställen utan egen ingång tillåts nu endast en person per sällskap.

1 juni: Serveringsställen tillåts hålla öppet till 22.30 igen. Fortsatt gäller gränsen på fyra personer i ett och samma sällskap.

1 juli: Regleringen av öppettider för restauranger och barer försvinner. Nu slopas också begränsningen på storlek på sällskap på uteserveringar. Inomhus ökas den maximala storleken på sällskap till åtta personer igen.

29 september: Restriktionerna för restauranger och andra serveringsställen tas bort för de som kan uppvisa giltigt vaccinpass.

23 december: Bara sittande gäster tillåts på serveringsställen inomhus och avstånd mellan olika sällskap krävs.

2022

12 januari: Storleken på ett sällskap begränsas ännu en gång till åtta personer. Från och med nu får ingen alkohol serveras efter klockan 22.30.

9 februari: Alla restriktioner hävs.

Källa: Folkhälsomyndigheten

LÄS MER: Partysugna göteborgare köade utanför stängd nattklubb

LÄS MER: Enorm kö till nattklubb i Sälen

”Ville passa på”

På Järntorget fylls busskurerna med folk som ska ta sig vidare – eller hem. Vissa är besvikna över att klubbarna har 22-årsgräns i kväll, andra har vant sig vid tidiga kvällar och bestämt sig för att kasta in handduken lika tidigt som på en restriktionskväll.

– Vi var sugna på att dansa, men inget är öppet för de som är under 22, säger Nova Rowe Müller.

Kompisgänget vågar inte hoppas på att allt kommer att bli som vanligt igen från och med nu, men har bestämt sig för att gå ut och testa på klubblivet till helgen istället.

LÄS MER: Efter julrestriktionerna – nu öppnar Köpenhamn upp igen

Ett stenkast från Järntorget, på Streetlife, sitter Ruben Ljunggren och Niklas Wernich med varsin öl i handen.

– Vi har plugg klockan åtta på morgonen i morgon, men det var ändå värt att gå ut. Vi ska bara vara här till 23.01, vi ville passa på, säger Niklas Wernich.

– Jag har verkligen saknat den här friheten. Vill man dansa så får man dansa. Vill man stå upp eller hälsa på någon kan man göra det, fyller Ruben Ljunggren i.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.