Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här testas nya unga skådisar till succémusikalen

I vår kommer musikalen "Så som i himmelen" till Göteborg. GP var med vid barnens audition i Brunnsboskolan.

En braksuccé. Det är svårt att beskriva musikalversionen av Kay Pollacks älskade film "Så som i himmelen" på något annat sätt. Om en musikal lockar 50 000 personer brukar det räknas som en rejäl framgång. Scenversionen av "Så som i himmelen" på Oscarsteatern i Stockholm har lockat 250 000 personer, och ännu fler lär det bli när musikalen kommer till Göteborg för ett gästspel på The Theatre.

Anders Ekborg, Malena Ernman, Björn Kjellman, Morgan Alling, Sofia Pekkari och flera av uppsättningens namnkunniga profiler följer med från Stockholm till Göteborg, men 15 av de yngre skådespelarna ska bytas ut och därför var det på måndagen stor audition på Bild- och Formskolan i Masthugget och på Brunnsboskolan, där massor av elever från Brunnsbo musikklasser hade samlats utanför aulan för att en efter en bli inropade och "testade" i en scen där de skulle agera arga, högljudda mobbare.

LÄS MER: Succémusikalen "Så som i himmelen" kommer till Göteborg

– Det var rätt nervöst! Jag har bara skrikit åt mina syskon tidigare så det var lite nytt för mig, berättar elvaårige Simon Berglund som går i 5D på Brunnsbo musikklasser.

Han har inte sett Kay Pollacks Oscarsnominerade film men däremot plöjt tillräckligt många klipp från musikalen för att våga söka en roll.

– Det hade varit jätteroligt att komma med! Så jag bestämde mig för att testa. Vad är det värsta som kan hända ..?

Imponerade på Ekborg

Ja, säg det? Rutinerade musikalstjärnan Anders Ekborg har varit med sedan första föreställningen av "Så som i himmelen" för snart två år sedan och han var djupt imponerad av alla barn som kommit till måndagens audition.

– Det är inte helt lätt att gå upp på en scen bara sådär, inför oss vuxna, och jag tycker att de har varit jätteduktiga allihop! Jag vet hur jobbigt det kan vara trots att det är flera år sedan jag gjorde en audition själv. Det räcker med att titta för att man ska bli nervös.

LÄS MER: "Så som i himmelen" släpper extraföreställningar

Även kompositören Fredrik Kempe var med i Göteborg för att hjälpa till att sålla fram nya barn och ungdomar till föreställningen.

Vad är det ni letar efter i barnen?

– Det handlar om att de ska vara tillräckligt starka så att de vågar vara sig själva och därmed kan smitta av sig på publiken som sitter och tittar.

LÄS MER: Femtio kulturhändelser i Göteborg år 2020

Hur märker ni det då?

– Det syns med en gång! Jag har ju suttit på mängder av auditions genom åren, inte minst i "Idol", och det märks väldigt snabbt när ingen vågar vara sig själv.

Men funkar Idoljuryns tongångar på tio och elvaåringar?

– (skratt) Nej, självklart inte. Vi har betydligt mjukare tongångar här, försäkrar Fredrik Kempe.

Kul och nervöst

Efter Simon Berglunds audition var det dags för skolkompisen Moa Wessberg som går i klassen under, 4D, och hon var också nöjd med dagen.

– Det gick bra och var väldigt kul. Och lite nervöst. Mest oroade jag mig för att glömma nån replik.

Även Annie Jägerholm, 13, var nöjd med sin insats.

– Jag har varit med på en audition tidigare, till "En komikers uppväxt", och då gick det fint. Jag fick en roll i filmen. Den här gången kändes det ännu bättre.

LÄS MER: Här är alla Idol-vinnare genom tiderna

Anders Ekborg kommer att ha gjort 280 föreställningar av "Så som i himmelen" när uppsättningen går i mål i juni, trots det har han inte tröttnat på historien om den världsberömde dirigenten som återvänder till sin gamla hemstad och sätter känslorna i svaj.

Moa Wessberg gör en audition på scenen framför Thérèse Andersson Lewis. På åskådarplats sitter Anders Ekborg, Fredrik Kempe och producenten Johan von der Lancken. Bild: Robin Aron
Moa Wessberg gör en audition på scenen framför Thérèse Andersson Lewis. På åskådarplats sitter Anders Ekborg, Fredrik Kempe och producenten Johan von der Lancken. Bild: Robin Aron

– Grundhistorien är så sann och äkta, den handlar om riktiga människor, och jag tror att de som mot förmodan inte tyckte om Kay Pollacks film ändå kommer att gilla musikalen.

LÄS MER: Recension: "En komikers uppväxt"

Varför då?

– Tack vare Fredrik Kempes musik, den når verkligen hjärtat och höjer upp känslorna! Till slut vill alla i publiken vara med och sjunga.

Så som i himmelen

Var: The Theatre.

När: 15 maj-14 juni.

Vad: Musikal baserad på Kay Pollaks film med samma namn.

Med: Malena Ernman, Philip Jalmelid, Björn Kjellman, Morgan Alling, Sofia Pekkari, Christopher Wollter, Anders Ekborg, m.fl.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.