Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här tar Stadsmissionen emot Augustifamiljens julklapp

Augustifamiljen och artisterna som uppträdde på GP:s julkonsert från Storan skickade med julklappar till Stadsmissionens insamling åt barn som lever i social utsatthet.
– Det här är en väldigt fin gest, presenterna är unika, säger Åsa Vilu på Göteborgs Stadsmission.

Även i år samlar Göteborgs Stadsmission in julklappar som sedan skänks vidare till barn i ekonomiskt och socialt utsatta familjer. På grund av pandemin har det varit lite krångligare men gensvaret från göteborgarna har varit stort.

I samband med GP.s julkonsert på Stora teatern bidrog även Augustifamiljen, Petra Marklund och Kristian ”The Tallest man on earth” Matsson med klappar som gick rakt ned i säcken.

Augustifamiljen skickade med en signerad elgitarr som varit med på bandets turnéer och Petra Marklund tog med sig ett schackspel som hon också signerade.

– Jag som många andra har fastnat i serien ”The queen’s gambit” på Netflix och tagit upp schackspelandet. Det är ju någonting man kan göra tillsammans med sina barn och nära och kära, säger hon.

Kristian Matsson hade kilat ut i stallet i Gagnef och fått med sig två skor från sin häst Bella.

– De ska ge tur och välgång, jag tog med två så man kan ge bort den ena till någon man tycker om, sade han.

Åsa Vilu på Stadsmissionen för att överlämna artisternas julklappar från GP:s julkonsert. Här tar hon emot Augustifamiljens elgitarr av programledare Karin Jansson. Bild: Anders Ylander
Åsa Vilu på Stadsmissionen för att överlämna artisternas julklappar från GP:s julkonsert. Här tar hon emot Augustifamiljens elgitarr av programledare Karin Jansson. Bild: Anders Ylander

Klapparna matchas med barnens önskningar

Julklapparna hamnar nu tillsammans med de klappar som göteborgarna skänkt och Göteborgs stadsmission försöker sedan para ihop klapparna med rätt barn. Man har en lokal dit familjer får komma och där föräldrarna förhoppningsvis kan hitta något som just deras barn behöver och önskar sig.

LÄS MER: De är klara för säsong två av "Helt lyriskt"

LÄS MER: Stora teatern i Göteborg strömmar julkonserter

GP:s Karin Jansson, som också programledde julkonserten, lämnade dagen efter inspelningen över klapparna.

– Det här är en väldigt fin gest av musikerna och presenterna är unika. Så vi ska försöka se till att de hamnar hos någon som är just musikintresserad eller som tycker om schack. Vi tar hjälp av föräldrarna, de känner ju sina barn bäst, säger Åsa Vilu, områdeschef på sociala området hos Göteborgs stadsmission.

All hantering sker på ett smittsäkert sätt, precis som när Stadsmissionen kör ut matkassar till människor som behöver stöd. Det traditionella julfirandet, där den sociala gemenskapen är viktig, har man tvingats ställa in på grund av coronan.

Tittarna kan swisha in bidrag

Under året med pandemin har Åsa Vilu och hennes kollegor märkt av ett tydligt ökat behov av hjälp och det handlar inte sällan om akuta punktinsatser för att få mat på bordet.

– Vi såg en ökad utsatthet bland barnfamiljer redan innan pandemin, människor som inte tidigare vänt sig till civilsamhället kom till oss för hjälp. Med coronan har vi verkligen fått växla upp och försöka göra mer än tidigare, säger Åsa Vilu som hyllar att de volontärer som jobbar för att få hjälpen att nå ut till de som behöver den.

I samband med GP:s julkonsert, som kan ses på gp.se fram till och med den 15 januari, finns också möjligheten för tittarna att swisha in pengar till stöd för Göteborgs stadsmission.

– Just nu går bidrag och de resurser vi har till att ge alla en dräglig jul. Men utsattheten för de här människorna försvinner inte vid årsskiftet eller ens med ett vaccin, så vi är jättetacksamma får alla bidrag vi kan få, säger Åsa Vilu.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.