Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Här muras tidskapseln in i Sjöfartsmuseet

I våras hittade byggnadsarbetarna ett paket från 1931 inmurat i Sjöfartsmuséet. På tisdagen skickades en modern hälsning vidare – till framtiden.

Ombyggnationen av Göteborgs anrika Sjöfartsmuseum är i full gång. När byggarbetarna i våras höll på att riva en vägg gjorde de en ovanlig upptäckt: där, i ett hålrum mellan två väggar, låg ett paket. Det var väl inslaget i brun papp och runt om hade någon slagit ett snöre. ”Tidningar” stod det skrivet med blyertspenna utanpå paketet.

LÄS MER: Rev vägg på Sjöfartsmuseet – hittade inmurat paket

LÄS MER: Åtta vrak hittade vid kasinot i Göteborg

Innehållet visade sig vara från 1931, samma år som Sjöfartsmuseet uppfördes. I paketet fanns också tidningar från februari samma år, kopior på ritningar av byggnaden och en bok om Sjöfartsmuseets tillkomst.

Museichefen Carina Sjöholm var överförtjust över fyndet, som kittlade fantasin.

– Vi visste inte om att paketet fanns. Det är ju såklart jätteroligt att någon har skickat en hälsning till framtiden på det här sättet, sa hon till GP efter upptäckten.

Inspirerade av paketet bestämde sig museets personal för att mura in ett nytt paket med hälsningar från oss till framtiden. Tisdagen 13 oktober var det dags.

LÄS MER: En dagsfärsk GP kapslas in i Sjöfartsmuseet

Under högtidliga former murades en tidskapsel in i Sjöfartsmuseets vägg, för kommande generationer att upptäcka. Eleverna i klass 2 C på Hagenskolan hade bidragit med innehållet i kapseln i form av tankar och berättelser om hur det är att vara barn i Göteborg år 2020. Sedan en tid har de arbetat intensivt med temat ”Förr och nu” och lärt sig mer om Göteborg för 100 år sedan.

Utöver material från skolbarnen innehöll paketet beskrivningar av museets om- och tillbyggnader samt Göteborgstidningar från den 13 oktober. Dagen då tidskapseln murades in i väggen.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.