Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Här hamnar Håkan Hellström på 20-lappen

Förtjänar Håkan Hellström att vara på en svensk sedel? Det tycker Bingo Rimér, som har valt att ta saken i egna händer.

För två år sedan såg fotografen Bingo Rimér vad han tyckte var en brist i den svenska ekonomin: Att det inte existerade någon sedel med kungens ansikte på. För att råda bot på det skapade han en egengjord hundralapp med Carl XVI Gustaf-motiv. Nästa steg blev att omvandla sedeln till en tre meter lång tavla i metall, målad i akryl och garnerad med allehanda grafiska element.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tavlan blev uppskattad, så året därpå gjorde Bingo del två i sin serie. Den här gången var det Zlatan Ibrahimovics ansikte som fick utgöra sedelns motiv. Den tre meter långa Zlatan-tavlan gjordes i tre exemplar, varav ett skänktes till Musikhjälpen och drog in 100 100 kronor. Ett annat gavs till Zlatan i julklapp.

– Han delade den sedan på Instagram, och den fick nästan en miljon likes. Det var ju väldigt roligt, säger Bingo Rimér.

Håkan: en typisk 20-lapp

Nu har nästa del i sedelsviten blivit verklighet. Bingos Håkan Hellström-tjugolapp finns för närvarande med storlekarna 30 och 50 centimeter, i en upplaga om 74 exemplar (siffran vald med omsorg; 1974 är Håkan Hellströms födelseår). Så småningom ska även den göras i bjässevariant.

– Sedlarna återspeglar respektive personlighet väldigt bra. Om Zlatan är 1000 kronor, så är Håkan Hellström mer en 20-lapp i sin framtoning. Han är inte lika intresserad av pengar som Zlatan.

Varför just Håkan Hellström?

– Jag fotade Håkan redan 1998 och har alltid velat göra en tavla med honom. Jag tycker att både han och Zlatan är fantastiska representanter för Sverige och förtjänar att vara på varsin sedel. Om det var en folkomröstning i Sverige, är jag övertygad om att många hellre skulle vilja se dem på sina pengar än de som nu är där.

Bingo Rimér har några idéer på vem han härnäst ska göra en sedeltavla av. Kanske blir det en som föreställer honom själv.

– Det är några vänner som har föreslagit det. Men det känns lite väl narcissistiskt.

Vilken sedel är du?

– Om jag kan hitta en 10 000-kronorssedel, så kanske .... De är extremt svåra att få tag på. Det krävs att jag får tag på ett original för att jag ska kunna göra tavlan, och det var knepigt redan med tusenlappen. Banken erbjöd att skicka en till mig för 3 000 kronor i budavgift. Istället betalade jag inträde till Casino Cosmopol och fick tag på en där. Det kändes som en bättre affär.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.