Konstnären Susanna Arwins prototyp till skulpturen "Med handväskan som vapen". Arkivbild. 
Bild: Daniel Ekerot, TT
Konstnären Susanna Arwins prototyp till skulpturen "Med handväskan som vapen". Arkivbild.  Bild: Daniel Ekerot, TT

Här hamnar damen med handväskan

I närmare två års tid har debatten kring skulpturen "Med handväskan som vapen" gått varm. Efter flera försök att hitta hem har den nu fått sin plats – i Alingsås.

ANNONS
|

Redan innan hon fanns att beskåda var hon en het potatis och i över två års tid har statyn på den handväsksprydda damen debatterats och försökt hitta sitt hem i flera svenska kommuner. Men nej har avlösts av ytterligare nej. Tills nu. Alingsås kommun har nämligen valt att emot Susanne Arwins verk, rapporterar P4 Göteborg.

Läs mer: Staty av damen med väskan stoppas

Skulpturen finns i två exemplar. Det ena hamnade i Varberg då det köptes av hotällägaren Lasse Diding och nu hamnar alltså den andra statyn i Alingsås. .

Läs mer: Tanten med väskan får en plats

ANNONS

Glad över beslutet

Statyn har stått på konsthallen i Alingsås under sommaren och under måndagen beslutade sig Alingsås kommun för att de skulle ta emot det andra exemplaretsom skänktes till kommunen av konstnären själv.

– Det är helt fantastiskt och jag är så glad att det äntligen blir så här nu,säger Susanne Arwins till P4 Göteborg.

Men det var nära att det blev ett nej även för Alingsås.

När den lokala tidningen hade en omröstning vann nej-sidan och bara fyra av 13 politiker tyckte att det var en bra idé att låta det omtvistade konstverket ta plats.

Den lokala Sverigedemokraten Zandra Petterson säger till Sveriges Radio att "väskdamen" förespråkar våld och att hon hellre vill se kärlek på gatorna.

Placeringen ännu inte helt bestämd, men i nuläget verkar det som att damen ska placeras på torget utanför konsthallen.

ANNONS