Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Oskar Ahlvin utanför sin vinbar Bar la lune i Vasastan. Bild: Anna von Brömssen / Pressbild
Oskar Ahlvin utanför sin vinbar Bar la lune i Vasastan. Bild: Anna von Brömssen / Pressbild

Här firar du Beaujolais nouveau i Göteborg!

Årets första skörd är kommen och vinfantaster firar storartat. I Göteborg har vinbarerna specialmenyer och serverar Beaujolaisvin i mängder.

Att fira vinskördar tillhör inte vanligheterna, men Beaujolais nouveau är ett undantag. Tillställningen grundar sig i en tradition som funnits sedan flera hundra år tillbaka, och som fick sin moderna tappning först efter andra världskriget.

1951 skedde en lagändring i Frankrike som gav vinbönderna lov att saluföra sina viner från den 15 december, då kallat vin primeur. Detta blev sedan Beaujolais nouveau och det bestämdes att säljstarten skulle bli den tredje torsdagen i november.

– Det är en av få saker som har med vin att göra som man firar på det sättet. Det finns inte så mycket annat som är högtidligt kring vin, menar Oskar Ahlvin, som är sommelier och driver vinbaren Bar la lune på Vasa Viktoriagatan sedan ett år tillbaka.

Regionen Beaujolais tillhör Bourgogne i Frankrike och är kanske mest känd för sina "nya" viner, som alltså ska drickas väldigt unga. Beaujolais nouveau är gjord på druvan gamay och processen som kallas kolsyrejäsning eller semi-kolsyrejäsning gör att jäsningsprocessen bara tar några dagar.

Resultatet blir ett friskt, syrligt och fruktigt vin. I denna vintyp går det att tillsätta en speciell typ av jäst som får vinet att smaka som skumbanan eller hallon.

På grund av den unika och snabba tillverkningen av Beaujolaisvin når det marknaden bara några veckor efter skörd.

– Beaujolaisvin har alltid varit ganska överkomliga i pris, vilket är kul då man kan sälja flaskor väldigt billigt. Och billiga saker är alltid bra när det gäller fester. säger Oskar Ahlvin och skrattar.

Bild: Francois Mori/ ASSOCIATED PRESS / TT
Bild: Francois Mori/ ASSOCIATED PRESS / TT

Beaujolais nouveau firas fortfarande på vissa håll i Frankrike men fenomenet fick ett uppsving i Göteborg först för några år sedan. Oskar Ahlvin ser en utveckling bland vinbarernas firande.

– När vi firade på Bar Centro för ett par år sedan var vi nästan ensamma om att ha det. Från början var det nog en plojgrej, det är kanske fortfarande det, men fler vill göra det för att det är väldigt kul.

På Bar la lune blir det en speciell meny och endast Beaujolais i glasen.

– Vi kommer att ha alldeles för mycket vin, vi kommer laga mat och så kommer vi ha en härlig fest i Beaujolais nouveau-anda.

(Ytterligare) tre ställen där du kan fira Beaujolais nouveau i Göteborg:

Folk

- Olof Palmes Plats, hit är du välkommen den 21 november från kl 17.

Fabrick

- Gamla Almedalsvägen 23, den 23 november öppnar dörrarna kl 20.

Unity Jazz

- Kyrkogatan 3, jazzbaren bjuder på storartad vinfest den 24 november från kl 15.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.