Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
- Vi hare satsat på fackutbildad personal i skolbiblioteken, säger Eric Haraldsson.

Här finns de bästa skolbiblioteken

2014 fick Växjö kommun priset som Årets bibliotek efter en "en unik och föredömlig satsning på skolbibliotek i kommunen". Vi frågade skolbibliotekssamordnaren Eric Haraldsson om hur man skapar bättre bibliotek.

Vad kan andra lära av vad ni gjort med skolbiblioteken?

- I Växjö har man satsat på fackutbildad personal i skolbiblioteken, alltså universitetsutbildade bibliotekarier med examen i biblioteks- och informationsvetenskap eller motsvarande. Om man vill få till lyckade samarbeten mellan lärare och skolbibliotekarier är det viktigt att skolbibliotekarien genom sin utbildning har ett annat perspektiv och andra kompetenser än läraren så att man kompletterar varandra.

Hur har ni jobbat?

- Långsiktigheten är avgörande. Växjö kommun har arbetat strukturerat med skolbiblioteksutveckling sedan innan millennieskiftet. Under 2014 var det dessutom fem skolbibliotek i Växjö som nådde upp till de tufft ställda kraven för att få utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass. Totalt i Sverige var det 29 skolbiblioteksverksamheter som fick den utmärkelsen.

Hur kändes det att få priset?

- Det var givetvis ett skönt kvitto på att andra gör bedömningen att Växjös skolbiblioteksverksamhet är så pass bra som vi själva tycker att den är. Det var också väldigt kul att priset gick till Växjö kommun i stort, snarare än ett enskilt skolbibliotek eftersom det visar på just bredden och långsiktigheten i verksamheten.

Vad hände sedan?

- Växjö fick ännu mer uppmärksamhet än tidigare kring skolbiblioteksfrågan. Vi har tagit emot studiebesök från ett stort antal kommuner, där man varit nyfiken på varför det fungerar så bra med skolbibliotek i just Växjö. Det har även funnits åtskilliga förfrågningar om föreläsningar vid olika konferenser. Skolbibliotekarier från Växjö kommun har också varit med och utformat det uppmärksammade Läslyftet.

Något du vill tillägga?

Grattis Chalmers!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.