Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Här förvandlas Hagabion till Hogwarts

I höst fyller den första Harry Potter-filmen 20 år. Det firar barnfilmsfestivalen Prisma med att klä upp Hagabion till Hogwarts och bjuda på stort Potter-maraton.
– Många barn har ju aldrig kunnat se Harry Potter på bio, säger festivalens evenemangschef Emma Rygielski.

Hagabion är sig inte riktigt lik. Redan på avstånd ser man att något har hänt med den anrika gamla biografen på Linnégatan.

Fyra stora vepor hänger på den rödteglade fasaden i elevhemmen Gryffindors, Hufflepuffs, Ravenclaws och Slytherins färger medan vuxna människor stegar runt i hemgjorda trollkarlskläder och ser handlingskraftiga ut. På uteserveringens lilla grusplan har Göteborgs enda quidditchlag Gothenburg Griffins bjudit upp till mugglarquiddtich (ni som vet ni vet) och i baren kan de som vill prova på att skriva med gåspenna, tälja sig en trollstav eller kanske brodera något av emblemen från de olika elevhemmen.

LÄS MER: Recension: ”Julegrisen” av J.K. Rowling

– Det känns underbart att kunna välkomna publiken till biograferna igen! Hagabion är dessutom ett fantastisk ställe och säkert den mest Hogwarts-liknande platsen vi har i stan, säger Emma Rygielski, evenemangschef för barnfilmsfestivalen Prisma som sedan i onsdags håller till på Bio Roy, i Nordstan, på sex olika ställen i Västra Götaland och alltså här på Hagabion.

”Harry Potter”-maraton på Hagabion hela helgen

Under sex långa dagar fram till och med måndag kommer 48 olika filmer från 17 länder att visas. Dessutom har man arrangerat ett stort kalas med Alfons Åberg – vars författare Gunilla Bergström postumt tilldelats Prismas hederspris – och alltså styrt upp ett alldeles speciellt Harry Potter-maraton.

I höst det nämligen 20 år sedan den första Harry Potter-filmen ”Harry Potter och de vises sten” hade premiär och följaktligen har Hagabion också förvandlats till Hogwarts, Harry Potters välbekanta skola för häxkonster och trolldom.

LÄS MER: JK Rowlings nya juläventyr: "Inga trollspön"

– Planeringen har pågått sedan i våras, långt innan någon visste hur det skulle gå med pandemin, och nu har vi arbetat intensivt i tre dagar för att få till den rätta Harry Potter-känslan. Vi har hängt upp särskilda tavlor, förberett för trollstavsdueller och bland annat byggt en hållplats för Hogwartsexpressen, säger Emma Rygielski.

Filmfestivalens vd Mirja Wester rördes av alla barn

När GP gästar biografen på lördagsförmiddagen har det varit full rulle sedan klockan 09. Då vällde 200 barn och föräldrar in i de tre salongerna för att titta på den första av de åtta Harry Potter-filmerna. Tre av filmerna visas på lördagen, tre på söndagen och de avslutande två på måndagen – då höstlovet som av en slump frigör ytterligare tid för biotittande – och samtliga biljetter sålde slut på ett par dagar.

LÄS MER: Hagabion förvandlas till Hogwarts under filmfestival

– Det kom så många glada och utklädda barn i morse att jag blev alldeles rörd, berättar Mirja Wester, vd för Göteborgs filmfestival som även arrangerar Prisma, som förr om åren legat i anslutning till Göteborgs filmfestival men som nu arrangeras i samband med skolbarnens höstlov.

Familjen Säréns särskilda Harry Potter-system

Att biljetterna är slut var dock inget som störde barnen ute på gården eller inne i Hagabions källare. De var där för att testa quidditch eller kanske tälja sig ett trollspö, och sjuåriga Signe Särén hade sin åsikt klar om Harry Potter.

LÄS MER: Harry Potter-stjärna på bättringsvägen

– Han är väldigt bra. Han gör mycket roliga saker och så. Men ibland kan det bli lite hemskt. Då kramar jag mamma.

Mamma Frida rycker in och förklarar familjen Säréns särskilda system.

– Först läser vi en bok tillsammans, därefter tittar vi på filmen. Det har fungerat fint och jag gillar också böckerna, men nu är vi på den femte och får se hur vi ska göra. För som Signe säger, filmerna blir ju rätt läskiga.

LÄS MER: Sanningen bakom pseudonymen JK Rowling

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.