Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Här föds <br>ett nytt magasin

På sitt kontor i Göteborg pratar ett nyförlöst gäng om slutspelsskägg och berättelsens kraft. De har just skapat Filter, en alldeles ny reportagetidning. Som både strävar bakåt och blickar framåt.
- Alla vi berättar om Filter för säger först "äntligen, vad roligt!" Och i nästa andetag att det aldrig kommer att funka. Men jag har en stark tro på att folk är trötta på mediernas utarmning och alla korta skittexter. De kanske inte är 500 000 som känner så, men säkert 30 000, säger Ika Johannesson, grundare av numera nedlagda magasinet Sex.
Hon är en av Filters två medarbetare som ska jobba ifrån Stockholm. Den senaste veckan har hon tillbringat i sin forna hemstad Göteborg för att vara med på huvudkontoret under slutfasen och övervaka födelsen av det nya magasinet.
Kvällen före firade redaktionen med att öppna en flaska champagne vid tolvsnåret då sista sidan skickats iväg till tryckeriet. Nu är stämningen en smula avslagen och gäspig kring bordet där medarbetarna bänkat sig för att rätta provtrycken som just anlänt.
- Vi har jobbat extremt mycket de senaste veckorna. Nu råder mest en känsla av förlösning, säger formgivaren Ola Carlson.
Chefredaktör Mattias Göransson pratar om att hans liv för första gången på väldigt länge kretsat kring företeelser som rakning, nagelvård och räkningssortering.
- Vi har gått omkring i slutspelsskägg, säger reportern Erik Almqvist.
Fröet till Filter såddes för närmare tio år sedan då Mattias Göransson och Tobias Regnell diskuterade två visioner, en om ett magasin med långa berättande reportage, en om ett fotbollsmagasin. De båda idéerna smältes samman till Offside.
Efter de stora framgångarna med fotbollsmagasinet har de nu ekonomin att även förverkliga den ursprungliga tanken om ett bredare magasin. Omkring 1 500 entusiaster har redan tecknat prenumeration på Filter, men den sålda upplagan behöver bli någonstans runt 20 000 exemplar.
- Vi har ungefär tre år på oss, säger Mattias Göransson som känner sig säker på att det ska lyckas.
Han kallar sig för en bakåtsträvare och håller fram Rolling Stone anno 1973 som något av magasinsvärldens ouppnåeliga höjdpunkt. Samtidigt ser han dagens svenska medieklimat som dess absoluta motsats med åtstramat utrymme och få omfångsrika historier. Genom att Filter går på tvärs sticker den ut, menar han. Devisen "en berättelse som berör påverkar mer än tusen kvällstidningslarm" är något av fundament för redaktionen.
Sextetten har vaskat i allsköns kalendrar på jakt efter framtida händelser som har mycket att säga. Tanken är att Filter ska ge fördjupning kring företeelser eller personer som är aktuella under de kommande två månaderna. Premiärnumret kommer bland annat att handla om plast, sångerskan Marit Bergman och reklammannen Jesper Kouthoofd.
Varje nummer ska innehålla ett par-tre berättelser med litterära kvaliteter, långa texter på minst 50 000 tecken. En av dem handlar om "knäckebrödsmiljonären" Carl Lundström och visar på det inneboende problemet i att berätta vad som ska hända. Han är en av de åtalade i härvan kring Pirate Bay-rättegången, som när texten skrevs var planerad att inledas i vår men nu skjutits upp.
- Det kommer inte att vara enda gången något sådant händer. Men ämnet är fortfarande aktuellt. Det enda som hänt är att rättegången blivit framflyttad, i stället för i april så hålls den i juni eller så. Jag tror inte att någon kommer att korsfästa oss, säger Mattias Göransson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.