Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/19

Här är vinnarna i Expedition Robinson

På söndag inleds den tjugonde säsongen av den svenska långköraren Expedition Robinson, som sedan 2018 sänds i TV4. Den här gången ska deltagarna inte isoleras på en ö i Stilla havet utan i skärgården i Haparanda och Kalix. Skälet är förstås coronapandemin. Minns du de många vinnarna genom åren? Om inte har du nu möjligheten att fräscha upp ditt minne.

Bild: Jack Mikrut/Pressens Bild
Bild: Jack Mikrut/Pressens Bild

1997 – Martin Melin

Första upplagan av Expedition Robinson är speciell på många sätt. Delvis för att konceptet skulle gå i minst tjugo säsonger, men också på grund av kontroverserna. En av deltagarna tog sitt liv och SVT kritiserades i pressen för mobbnings-tv. Trots ”tittarstormen” blev det en succé och programledaren Harald Treutiger kunde kröna polisen Martin Melin som programmets förste vinnare.
Bild: Roger Vikström/TT
Bild: Roger Vikström/TT

1998 – Alexandra Zazzi

År två och SVT återvänder till Malaysia med Harald Treutiger i spetsen. Den här gången hette vinnaren Alexandra Zazzi, som efter programmet har fått en fortsatt medial karriär som bland annat tv-kock och skribent i Göteborgs-Posten.
Bild: Henrik Montgomery
Bild: Henrik Montgomery

1999 – Jerker Dalman

Harald Treutiger har lämnat och Anders Lundin tagit över. SVT har också packat resväskan och dragit vidare till Cadlao i Filippinerna. Jerker Dalman stod i slutänden som vinnare även om en viss ”Robinson-Robban” skulle stjäla showen.
Bild: Rickard Kilström
Bild: Rickard Kilström

2000 – Mattias Dalerstedt

Tillbaka i Malaysia och på ön Mensirip ledde Anders Lundin Robinsons fjärde säsong. I finalen knep göteborgaren Mattias Dalerstedt segern före Edward Lundberg.
Bild: 4684
Bild: 4684

2001/2002 – Jan Emanuel Johansson

Den femte säsongen återvände produktionen till Mensirip. Det blev ett år som skulle få fram en rad dokusåpastjärnor som Zübeyde Simsek och Emma Andersson (I dag Zetterberg), vilka båda skulle återvända till Robinson i framtiden, men också delta i andra tv-program. Vann gjorde i stället Jan Emanuel Johansson, som sedermera skulle gå vidare och bli riksdagspolitiker för Socialdemokraterna.
Bild: Jonas Ekströmer
Bild: Jonas Ekströmer

2002/2003 – Antoni Matacz

Den sjätte säsongen utspelade sig på Pulau Besar i Malaysia. Den här gången ändrades upplägget där lag Nord och Syd delades in i män och kvinnor. Dessutom introducerades en väg tillbaka för de utröstade genom ”Andra sidan”. Vann gjorde Antoni Matacz.
Bild: HENRIK MONTGOMERY
Bild: HENRIK MONTGOMERY

2003/2004 – Emma Andersson

Det sista året som Expedition Robinson hölls i SVT:s regi och med Anders Lundin som programledare. Gruppen bestod av femton återvändande veteraner som fick ta sig till ön Tengah. Bland de mer kända deltagarna återfinns konstnären Pål Hollender, överlevnadsexperten Kent Larsen, Robert (Robinson-Robban) Andersson och 2001 års tävlande Zübeyde Simsek. Till slut vann Emma Andersson.
Bild: BERTIL ERICSON
Bild: BERTIL ERICSON

2004 – Jerry Forsberg

SVT-eran var över men det stoppade in Robinson från att fortsätta. 2004 tog TV3 upp bollen med Robert Aschberg som programledare. Tävlingen fördjupade traditionen att få fram dokusåpakändisar. Bland annat Isabel Adrian (Svenska Hollywoodfruar, Let´s Dance) och Frida Lundell (Club Goa). Vann gjorde Jerry Forsberg.
Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

2005 (VIP) – Tilde Fröling

2005 lanserade TV3 en nordisk kändisvariant med femton tävlanden, varav fem vardera från Danmark, Sverige och Norge. Från Sverige tävlade Frank Andersson, Mårten Andersson, Tilde Fröling, Denise Lopez och Peter Wahlbeck. Vann gjorde i slutänden skådespelaren och programledaren Tilde Fröling.
Bild: HENRIK MONTGOMERY
Bild: HENRIK MONTGOMERY

2005 – Karolina Conrad

2005 blev ett dubbelår då Robert Aschberg också höll i en mer traditionell omgång. Säsongen blev den tionde upplagan. Studenten Karolina Conrad balanserade sig till final där hon slog Max Stjernfelt i en oerhört jämn omröstning.
Bild: Claudio Bresciani / TT
Bild: Claudio Bresciani / TT

2009 – Ellenor Pierre

Törsten för Expedition Robinson hade slocknat när program som ”Bonde söker fru” slogs om uppmärksamheten i tv-soffan. Men 2009 valde TV4 att skaka liv i den gamla programidén. Linda Lindorff ledde nya deltagare till Palawan i Filippinerna när Expedition Robinson blev kort och gott ”Robinson”. Vann gjorde 35 år gamla Ellenor Pierre mot Jarmo Heinonen.
Bild: JOHAN ENGMAN / TT
Bild: JOHAN ENGMAN / TT

2009/2010 (Karibien) – Hans Brettschneider

Linda Lindorff lämnade över facklan till Paolo Roberto när TV4 tog tävlingen till Dominikanska republiken för ”Robinson Karibien”. Vann gjorde Hans Brettschneider och blev med det både den hittills äldsta vinnaren av Robinson och den deltagare som vunnit flest tävlingar.
Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

2010 – Erik Svedberg

Tillbaka i Stilla Havet och Filippinerna var det dags för ”Robinson 2010”. I finalen vann Erik Svedberg från Sundsvall mot Heléne Ekelund. Programmet var särskilt hårt och präglades av avhopp och kollapser.
Bild: Henrik Montgomery/TT
Bild: Henrik Montgomery/TT

2011 – Mats Kemi

Paolo Roberto bjöd på nytt in deltagare. Den här gången till El Nido på Palawan i Filippinerna. Eftersom fjolårets hårda förutsättningar slutat med bekymmer för produktionen bytte man fokus för att försöka göra det roligare. Vann gjorde polisen. Mats Kemi.
Bild: JESSICA GOW / TT
Bild: JESSICA GOW / TT

2012 (Revanschen)– Mariana Hammarling

Den femtonde säsongen var det på nytt dags för veteraner att återvända. Den här gången i ”Robinson – revanschen”. Föga förvånande var Robert "Robinson-Robban" Andersson på plats. Men också polisvinnarna Mats Kemi och Martin Melin dök upp som veteranjokrar. Det var dock Mariana "Mirre" Hammarling som skulle ta hem det hela.
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

2015 (Love edition)– Dan Spinelli Scala
och Jennifer Egelryd

Det blev på nytt en paus innan Robinson skulle dyka upp igen. Den här gången återvände Linda Lindorff som programledare, programmet flyttade till Sjuan och produktionen till ön Koh Rong i Kambodja. Dessutom fanns ytterligare en twist. Det var dags för ”Robinson – Love Edition”. Programmet kompletterades med "Edens Lustgård" i TV4 Play där utslagna deltagare kämpade om att få vara kvar. Det vinnande paret blev Dan Spinelli Scala och Jennifer Egelryd.
Bild: Daniel Ohlsson
Bild: Daniel Ohlsson

2018 – Daniel "DK" Westlund

”Robinson – love edition” blev aldrig en succé, men 2018 var det dags för ett nytt försök. Nu med arga snickaren, Anders Öfvergård, som programledare. Programmet flyttade tillbaka till TV4 och besökte Fijiöarna. Daniel "DK" Westlund, från lilla Äppelbo i Dalarna vann till slut säsongen.
Bild: Erik Mårtensson/TT
Bild: Erik Mårtensson/TT

2019 – Klas Beyer

Robinson 2019 och Umeåsonen Klas Beyer fanns sig vid säsongens slut en halv miljon rikare och med en Robinsonstatyett i handen (som han ska ha råkat göra sönder efter programmet). I finalen fick han möta Fia Grönberg, 23 från Stockholm.
Bild: Claudio Bresciani / TT
Bild: Claudio Bresciani / TT

2020 – Michael Björklund

Man hade kunnat tänka sig att intresset för Robinson skulle börja lägga sig efter nitton säsonger. Men 2020 vann programmet faktiskt Kristallen för bästa dokusåpa. Vinnaren Michael Björklund från Åland fick ta emot priset på galan. Han vann 2020 års tävling före ett känt namn, ingen mindre bloggaren och programledaren Clara Henry som prövade det hårda ö-livet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.