Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Här är sommarens bästa deckare

Maria Näslund har valt ut årets tio bästa sommardeckare och plussar på med två bubblare på slutet.

Hemmet

Mats Strandberg, Norstedts.

En välskriven rysare och bladvändare som utspelar sig på ett demensboende i Kungälvstrakten där mycket kan hända innan den luttrade personalen reagerar. Strandberg är som alltid skicklig på att bygga upp stämning, men visar här att han också är en utmärkt skildrare av en ganska sluten värld som de flesta av oss bara gör korta besök i. 

Kolibri

Kati Hiekkapelto, Översättning Modernista.

Anna Fekete, eller Fekete Anna som hon själv säger, är polis med ungerskt ursprung som återvänder till sin hemort i norra Finland. Väl på plats får hon kämpa med en komplicerad mordutredning, trassliga relationer och fördomsfulla kollegor. En bok som tar en stund att komma in i, men med intressanta perspektiv och miljöer.

Den tunna blå linjen

Christoffer Carlsson, Piratförlaget.

I den fjärde och avslutande delen i serien om polisen Leo Junker hamnar ett gammalt olöst mord plötsligt i huvudpersonens händer. Snart är Junker något oväntat stort och samtidigt mycket farligt på spåren. Skildringen av polisarbetet är trovärdig och Carlsson har också ett fantastiskt flyt i det sparsmakade språket. Sista meningen är lysande.

Före fallet

Noah Hawley, Översättning av Christian Ekvall, Massolit.

Rika sommargäster erbjuder konstnären Scott plats i privatplanet från Martha’s Vineyard till New York. När planet oförklarligt störtar i havet är han och en fyraåring de enda överlevande. Medierna jagar sin nya hjälte, men samtidigt riktas misstankar mot Scott – vem är han? Skaparen av tv-serien Fargo vet hur man berättar en historia.

Alex

Pierre Lemaitre, Översättning av Cecilia Franklin, Sekwa förlag.

En kvinna blir kidnappad mitt på gatan och kommissarie Camille Verhoeven har inte ett spår efter förövaren – men inte heller identiteten på offret och ingen verkar saknas. Det börjar som vilken deckare som helst och sedan kastas allt omkull i denna oförutsägbara thriller. Fransmannen Lemaitre leker med oss hela vägen.

Offermossen

Susanne Jansson, W&W.

Den mystiska och mäktiga naturen har en stor roll i Lerumsbon Susanne Janssons debutdeckare. Biologen Nathalie återvänder till sin hemby Mossmarken i Dalsland för att under en tid göra fältexperiment, men anar snart ugglor i mossen. Bokens styrka är den suggestiva stämningen och skildringen av naturens krafter.

Inland

Arne Dahl, Albert Bonniers förlag.

Andra delen i författarens nya serie, med duon Sam Berger och Molly Blom, tar vid där förra boken Utmarker slutade och för oss in i landet på minst sagt oanade vägar. Dahl är en mästare i sin genre och en stilist att njuta av när han genom en osnitslad bana leder oss fram i öppna landskap, snåriga skogar och komplicerade relationer. 

Helikopterrånet

Jonas Bonnier, Albert Bonniers förlag.

Fiktion och verklighet i en balanserad och spännande mix när Jonas Bonnier berättar historien om det spektakulära rånet i Västberga 2009 – ur rånarnas perspektiv. Bra driv och dialog, särskilt när vi rör oss i den kriminella världen. Boken är som gjord för en filmatisering och Netflix har mycket riktigt också köpt rättigheterna. 

En sax i hjärtat

Marie Bengts, Albert Bonniers förlag.
En riktig nostalgideckare som utspelar sig under 50-talet i den svenska landsbygden med hemmafruar, sju sorters kakor och påtaglig Morden i Midsomer-känsla. När Hannah kommer på besök från storstan blir semestern hos fastern inte alls vad hon hade tänkt sig. Bengts debut är underhållande och omslaget utan tvekan sommarens snyggaste.

Törst

Jo Nesbø, Översättning av Per Olaisen, Albert Bonniers förlag.

Elfte boken om vår ärrade hjältepolis Harry Hole lever klart upp till förväntningarna; Norges deckarkung heter fortfarande Jo Nesbø. Här får Oslopolisen något rejält att bita i: en seriemördare som tömmer sina Tinderoffer på blod och lämnar märkliga bitmärken härjar vilt i stan. Stor risk för ihållande läsning och surmulet sällskap.

Bubblarna:

Kalypso 

Ingar Johnsrud. Översättning av Per Olaisen, Albert Bonniers förlag.

Andra delen i trilogin om poliserna Fredrik Beier och Kafa Iqbal och uppföljaren till debuten Det hemliga brödraskapet utlovar gastkramande spänning och action från start till mål. En mordutredning i Oslo leder polisen till en hemlig militäraktion i Sovjetunionen 25 år tidigare. Men vem var Kalypso?

Annabelle 

Lina Bengtsdotter, Forum.

När 17-åriga Annabelle försvinner från Gullspång i Västergötland kallas kriminalinspektör Charlie Lager dit från Stockholm. Den unga polisen, som också är uppvuxen i det lilla samhället, tvingas nu möta sitt förflutna samtidigt som söker efter sanningen om Annabelle och vad som hänt henne. Debutant som är uppvuxen i - Gullspång.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.