Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Doktoranden och nyblivna författaren Julia Ravanis, bilarbetaren och skribenten Lars Henriksson och GP Kulturs reporter Fanny Wijk skriver krönikor i sommar. Bild: Jenny Ingemarsson
Doktoranden och nyblivna författaren Julia Ravanis, bilarbetaren och skribenten Lars Henriksson och GP Kulturs reporter Fanny Wijk skriver krönikor i sommar. Bild: Jenny Ingemarsson

Här är GP kulturs sommarkrönikörer 2021!

När en del av våra ordinarie krönikörer har välförtjänt semester kommer tre relativt nya ansikten att ta plats i spalterna. Bilarbetaren och skribenten Lars Henriksson, doktoranden och nyblivna författaren Julia Ravanis och så jag – en simpel reporter på GP Kultur!

Tre sommarkrönikörer kommer ta plats på GP Kultur i år, och en av dem är jag! Vad passar då bättre än att jag presenterar de andra två för er läsare?

Först ut är Lars Henriksson, 63 år. Han är bilarbetare sedan tjugoårsåldern och har varit fackligt aktiv lika länge. Han har skrivit för Göteborgs-Posten från och till i många år.

– Sen ger jag ut den oberoende och uppkäftiga fabrikstidningen Kvasten och är politiskt aktiv sedan tonåren, nu i Socialistisk Politik och Vänsterpartiet. Jag skriver när andan faller på eller någon ber mig. Jag gillar att laga mat och träna aikido.

LÄS MER: Bråket om Volvologgan är ett tramsigt låtsasproblem

I Lars Henrikssons krönikor kommer inte handla om renodlad kultur, i stället vill han skriva lite på volley utifrån aktuella händelser.

– Jag kan tänka mig att störa semesterfriden med en del tankar och funderingar om arbete och klimat, säger han.

Julia Ravanis skriver om naturvetenskap

Krönikör nummer två är Julia Ravanis, 28 år. Hon har en fil mag i idéhistoria, är civilingenjör i teknisk fysik och är nu halvvägs in i en doktorandutbildning i teknikhistoria på Chalmers. Hennes debutbok ”Skönheten i kaos”, kom ut i juni.

– Det är en personligt berättad populärvetenskaplig bok om teoretisk fysik, som kombinerar fysik, vetenskapshistoria, filosofi och mina egna livserfarenheter. I boken lyfter jag fram det oordnade och mångtydiga i den moderna fysiken, och jämför den med mänskliga känslor och existentiella frågor.

LÄS MER: Därför väger ett kilo just ett kilo

Som krönikör vill hon skriva om naturvetenskap på ett personligt sätt, som placerar den i ett sammanhang och prövar sig fram till sina slutsatser.

–Jag tycker att skärningspunkten mellan fysik, filosofi och litteratur är väldigt spännande, och den saknas ofta i media. Det känns kul att kunna bidra till att kultursidorna också lyfter naturvetenskapliga frågor, säger Julia Ravanis.

Mig har ni säkert redan sett flimra förbi i flödet och vad jag kommer skriva om i sommar är höjt i dunkel – även för mig” Men förhoppningsvis blir det kul. Sommarkrönikorna börjar publiceras från vecka 27 till och med vecka 31.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.