Här är Göteborgs bästa scener

Musikmagasinet Lira har genom att fråga musikerna själva utsett Sveriges 25 bästa spelställen – såväl i fråga om gage som i attityd. Fyra av dem finns i Göteborg.

ANNONS

På fredag den 21 februari släpper musikmagasinet Lira sitt vårnummer. I det hittar man ett stort reportage i vilket tidningen utser Sveriges 25 bästa spelställen av alla slag – från kvartersscener och konsertsalar till lantliga smultronställen.

För att kunna göra det har Lira tagit hjälp av en jury av artister och turnerande musiker för att avgöra vad som gör ett spelställe bra såväl i fråga om attityd och som i gage.

Bland de musiker som varit med och utsett listan finns flera kända namn som Miriam Aïda, Martin Hederos, Per "Ruskträsk" Johansson, Jonas Kullhammar, Matti Ollikainen, Ale Möller, Lina Nyberg, Sara Parkman och Nikke Ström.

ANNONS

LÄS MER:Grattis Nef, 40 år

Fyra av de 25 spelställena ligger i Göteborg. Den med högst placering är Nefertiti som hamnar på tredje plats.

I beskrivningen av Nefertiti finns det uttryck för en viss oro angående hur det egentligen står till med "den ena av Sveriges två enda riktiga jazzklubbar" som de senaste åren haft strul med organisationen och stor personalomsättning.

Men från musikernas perspektiv är Nefertitis jazz- och klubbscen dock fortfarande "lika stabil som tegelvalven som bär upp dess tak sedan över fyrtio år".

Därefter är det ett visst hopp ner till plats 17, 23 och 25 då Göteborg åter representeras på listan i form av Stora teatern, Unity Jazz och Folkmusikkaféet.

Topp 10 av Liras lista över Sveriges 25 bästa spelställen:

1. Victoriateatern, Malmö

2. Fasching, Stockholm

3. Nefertiti, Göteborg

4, Stallet, Stockholm

5. Umeå Jazzstudio, Umeå

6. Barnens Scen/Malmö Folk, Malmö

7. Palladium, Malmö

8. Skottvångs Grufva, Sörmland

9. Kafé de Luxe, Växjö

10. Glenn Miller Café, Stockholm

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS