Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Mia Höglund
Bild: Mia Höglund

Här är filmen du ska se på tv ikväll

Efter ljumma sommarkvällar med solen skinande över badplatser och uteserveringar kom till slut regnet. I kväll kan du med gott samvete kura ihop i tv-soffan. Frågan är bara vad du ska se? GP:s kulturredaktion tipsar om fem filmer att välja mellan i regnrusket.
Bild: Jan Thijs
Bild: Jan Thijs

”Arrival” i regi av Denis Villeneuve (Netflix)

Tolv utomjordiska farkoster har dykt upp på jorden. Den världspolitiska intensiteten stiger. Olika länder måste besluta hur de ska hantera detta främmande och potentiellt farliga element. Vad vill de egentligen? ”Arrival” kretsar kring den frågan. Och det faller på lingvisten Louise Banks (Amy Adams) att försöka hitta ett sätt att kommunicera med utomjordingarna. I andra alien-filmer sprängs Vita huset. Här handlar det snarare om en mer tryckande intensiteten, väl underbyggd av Jóhann Jóhannssons starka filmmusik.
Bild: Folkets bio
Bild: Folkets bio

”Porträtt av en kvinna i brand” i regi av Céline Sciamma (Draken film)

För den som missat den, numera klassiska, lesbiska filmen ”Porträtt av en kvinna i brand” av Céline Sciamma som gick på biograferna 2019, finns den att streama på Draken film. Den här filmen har verkligen allt: frustande hav, dramatiska klänningar, omöjlig kärlek och svart sorg. Den har gett upphov till otaliga memes på internet och har också fått ge namn till en ny bokhandel i Malmö, Page 28. Allmänbildning, och en otroligt bra film.
Bild: Glen Wilson/Focus Features, via AP
Bild: Glen Wilson/Focus Features, via AP

”Harriet” i regi av Kasi Lemmons (Netflix)

Här dras du direkt in i Harriet Tubmans flykt undan slaveriet och livsfarliga arbete med att hjälpa andra till ett liv i frihet via den underjordiska järnvägen. Samma järnväg som starkt och ytterst dramatiskt skildrats av Colson Whitehead i hans Pulitzer-prisade roman med samma namn. Boken har dessutom omvandlats till en enastående tv-serie i regi av Barry Jenkins – för den som har tillgång till Amazon Prime. Cynthia Erivo är lysande i huvudrollen som Harriet, en insats hon också Oscarsnominerades för.
Bild: Per Arnesen
Bild: Per Arnesen

”Jakten” i regi av Thomas Vinterberg (HBO)

En film lika mörk, grå och dunkel som himmeln denna torsdag. Thomas Vinterbergs ”Jakten”, som kanske bäst kan beskrivas som en emokusin till ”Druk”, delar både regi och huvudrollsinnehavare med den sistnämnde, men med betydligt mycket mer allvar. Lucas (självfallet spelad av Mads Mikkelsen) är en cardiganbärande förskollärare i en liten dansk by som kämpar för att få tillbaka vårdnaden om sin son när han en dag felaktigt anklagas för pedofili, vilket får vänner och bekanta till honom att se rött, och masshysteri utbryter.
Bild: Francois Duhamel
Bild: Francois Duhamel

”There will be blood” i regi av Paul Thomas Andersson (HBO)

Daniel Day-Lewis är i närmast övermänsklig högform i detta nattsvarta drama om det tidiga 1900-talets amerikanska oljerush. Day-Lewis briljanta porträtt av en oljeman som inte ger vika för någon som helst moral skär djupt in i alla som orkar titta. Vansinnet och girigheten i hans ögon glänser svart som petroleum.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.